HFpEF is een specifieke vorm van hartfalen.
Hartfalen is een ziekte waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoefte van de weefsels te voldoen.

Er zijn 2 vormen van hartfalen

1) de hartspier trekt niet krachtig genoeg samen (systolisch hartfalen, ook wel hartfalen met verminderde ejectie fractie (HFrEF) genoemd)

2) de hartspier ontspant zich niet goed genoeg en het hart vult zich minder goed met bloed (diastolisch hartfalen, ook wel hartfalen met behouden ejectie fractie (HFpEF) genoemd).

Naar deze tweede vorm van hartfalen wordt er in het MUMC+ onderzoek gedaan.

Van alle patiënten met hartfalen heeft ongeveer 50% HFpEF, in Nederland betreft dit ongeveer 70.000 patiënten. De oorzaak van deze aandoening is nog veelal onduidelijk, waardoor er –opmerkelijk genoeg- nog steeds geen goede behandeling beschikbaar is. Patiënten hebben voornamelijk klachten van kortademigheid bij inspanning.  We weten dat deze vorm van hartfalen vaak samen gaat met ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht.

Het doel van dit onderzoek is om elke patiënt een behandeling te geven die past bij de persoonlijke ziekte-situatie van deze patiënt. Hiervoor brengen we de ziekte-situatie van elke patiënt uitgebreid in kaart met een aantal extra onderzoeken, zoals een hart-echo, bloedonderzoek, een slaaponderzoek, longfunctie onderzoek en een inspanningstest. Ook zullen we een aantal ‘extra’ onderzoeken aanbieden, zoals vaatonderzoek en een hart-scan, welke in onderzoeksverband plaatsvinden, om na te kijken wat deze ziekte veroorzaakt en hoe we deze ziekte in de toekomst beter kunnen behandelen.

 

Sluit de enquête