• Bij een bloedonderzoek wordt er bij u bloed afgenomen (bloedprikken). Dit bloed wordt onderzocht in het laboratorium van het ziekenhuis. In dit laboratorium meten we bijvoorbeeld het vetgehalte in uw bloed (cholesterol). Bloedonderzoek is onderdeel van een hele reeks aan onderzoeken bij bijvoorbeeld uw eerste afspraak of vooraf aan uw controle afspraak op de poli Hart+Vaat Centrum. 

     

     

    Ook kunnen de specialisten aan de hand van de hoeveelheid creatinekinase (CK) in uw bloed vaststellen of u een hartaanval heeft gehad.

     

     

     

    Lees meer

  • Een elektrocardiogram of ECG (in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier.  Het maken van een ECG duurt slechts een paar minuten en doet geen pijn. Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam bloot maken.

    Voorbereiding: Gebruik op de dag van uw afspraak geen bodylotion of crème.

    Uit een ECG is veel informatie te verkrijgen over de werking van de hartspier.  Daarnaast kan een ECG aanwijzingen geven voor het hebben van een longembolie.

     

     

    Lees meer

  • Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    Wat is een echo van het hart (echocardiografie)

    Bij een echocardiografie (echo van het hart) worden geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (“ultrageluid”) uitgezonden en opgevangen. Onderdelen van het lichaam (zoals het hart) die je van buiten niet kunt zien, kaatsen de geluidsgolven terug. Dit “ultrageluid” wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een televisiescherm. Zo worden de hartspier, de hartholten en de hartkleppen zichtbaar gemaakt. U hoort of voelt dit geluid niet; het is onschadelijk. Om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen de echoapparatuur en de huid wordt gel aangebracht op de geluidskop van het apparaat.

    Met deze geluidskop, geplaatst op verschillende delen van de borstkas, probeert de onderzoeker een goed beeld te krijgen van uw hart. Hierbij maken wij ook gebruik van een doppleronderzoek. Dit is een geluidstechniek om de bloedstroom door de verschillende hartkleppen te meten. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De assistent-cardioloog of de laborant doet het onderzoek. Daarna beoordeelt de cardioloog, die verantwoordelijk is voor de echocardiografie,  de gegevens. Het maken van een echocardiogram is pijnloos en onschadelijk, maar het is wel nodig dat de patiënt stil ligt.

     

    Lees meer

  • Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    Wat is een hartbiopsie?

    Bij een hartbiopsie wordt middels een ingreep een stukje weefsel (biopt) uit het hart genomen voor nader onderzoek.

    De hartbiopsie vindt plaats op de "hartkatheterisatiekamer".  Het onderzoek heeft als doel om hartspierziekte of hartfalen vast te stellen. De patholoog-anatoom en de medische microbioloog onderzoeken dit onder de microscoop. Het verloop en de risico’s zijn vergelijkbaar met een hartkatheterisatie. De arts brengt tijdens het onderzoek een dun, buigzaam slangetje (katheter) via een bloedvat tot in het hart. De katheter heeft aan de punt een bekje dat open en dicht kan. Hiermee neemt de arts een paar stukjes weefsel uit de hartspier. De stukjes weefsel of ‘spiermonsters’ zijn 1 à 2 mm groot. Na het onderzoek ontvangt u een brief met datum voor een vervolgafspraak op de poli van het Hart+Vaat Centrum. Uw cardioloog bespreekt met u tijdens deze afspraak de uitslag van het onderzoek. Gemiddeld genomen duurt het onderzoek 1 uur.

     

    Lees meer

Sluit de enquête