Aandoeningen | Post-Trombotisch Syndroom (PTS)

Post-trombotisch syndroom (PTS)

Patiënteninformatie

Lees meer in de volgende informatiebladen:

Wat is post-trombotisch syndroom?

Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Het PTS ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar na een DVT en bij 25-50% van de mensen met een DVT. Post-trombotisch syndroom (PTS) Als de trombose gelokaliseerd is tussen de liesader en de onderste holle ader, waarbij de patiënt niet alleen een gezwollen kuit maar ook een gezwollen bovenbeen heeft, dan is de kans op het ontwikkelen van een PTS bijna 80% en zullen de klachten over het algemeen ernstiger zijn.

Symptomen

Bij PTS heeft u veel last van uw been. Het been voelt zwaar en vermoeid aan en kan rood tot paars gekleurd zijn. In het been hebben zich spataderen gevormd. Vaak zit er vocht in het been, daardoor staat de huid strakgespannen. Ook kan er na verloop van tijd een wond aan het been ontstaan. Deze wond geneest maar moeilijk, vandaar dat deze klacht bekend staat onder de naam open been (ulcus cruris)

Doordat het bloed minder goed terug kan stromen naar het hart zal bij inspanning, waarbij er meer bloed naar het been stroomt, de afvloed belemmerd worden waardoor nog meer klachten worden veroorzaakt. Uiteindelijk zullen patiënten moeten stoppen met lopen en gaan zitten. Bij voorkeur moet de patiënt met het been omhoog liggen zodat "het been kan leeglopen".  Dit laatste staat bekend als een veneuze claudicatio en komt meer voor na een trombose vanaf de liesader naar het hart.

Oorzaken

Bij een PTS is dus de afvloed van het been ten gevolge van verstoppingen en vernauwingen in de aderen en eventueel kapotte kleppen verminderd. Hierdoor hoopt zich het bloed in het been met vocht op en neemt de druk in de aderen toe. Deze verhoogde druk in de aderen veroorzaakt schade aan de huid. Hierdoor kan de huid donker, harder worden en uiteindelijk ook kapot gaan met als gevolg een open been/ulcus cruris.

Onderzoeken

Behandeling

Conservatief

Invasief

Leefregels

Er zijn geen bijzondere leefregels die de klachten veroorzaakt door het Post-Trombotisch Syndroom (PTS) beïnvloeden. Wel is het van belang om bij ernstig overgewicht zoveel mogelijk af te vallen. Daarnaast zijn natuurlijk de algemene gezonde leefregels van kracht.

Resultaten

Er zijn in feite drie categorieën behandelingen:

1. Het dotteren en stenten zonder lies operatie
2. Het dotteren en stenten met liesoperatie
3. De bypass operatie

De resultaten van deze behandelingen zijn zoals verwacht verschillend omdat de ernst van de schade aan de aderen bepaald welke behandeling mogelijk is.

Als een behandeling uitgevoerd kan worden met alleen het dotteren en stenten van de zieke ader dan mag verwacht worden dat in 80-90% van de gevallen de stents open blijven. Als men echter ook een lies operatie moet uitvoeren dan daalt het succespercentage naar 70-80%. Heeft men daarentegen een bypass operatie nodig dan is het succespercentage lager namelijk 50-60%. Belangrijk is dat als de behandeling niet gelukt is, de klachten hetzelfde blijven als voor de behandeling, omdat voor de behandeling de aderen ook verstopt waren.

In het algemeen kan men stellen dat er een goede kans is goed toegankelijke stents te krijgen met een daarbij horende vermindering van de klachten met nagenoeg geen risico op toename van de klachten na een mislukte behandeling.