Aandoeningen | Post Trombotisch Syndroom (PTS)

Post-trombotisch syndroom (PTS)

Wat is post-trombotisch syndroom?

Het posttrombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Het PTS ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar na een DVT en bij 25-50% van de mensen met een DVT.

Symptomen

Bij PTS heeft u veel last van uw been. Het been voelt zwaar en vermoeid aan en kan rood tot paars gekleurd zijn. In het been hebben zich spataderen gevormd. Vaak zit er vocht in het been, daardoor staat de huid strakgespannen. Ook kan er na verloop van tijd een wond aan het been ontstaan. Deze wond geneest maar moeilijk, vandaar dat deze klacht bekend staat onder de naam open been (veneus ulcus cruris).

Oorzaken

Hoe vaker u last van trombose heeft, hoe groter de kans op dit syndroom is. Vandaar dat het erg belangrijk is dat u tijdig hulp zoekt en u zo goed mogelijk aan de leefregels houdt. Bij PTS zijn de kleppen in de aderen blijvend beschadigd. Daardoor stroomt het bloed niet goed meer terug naar het hart en hoopt zich in het onderbeen bloed en vocht op. 

Patiëntenbladen

Lees meer in de volgende informatiebladen: