13 maart 2019

23e European Vascular Course

Tijdens de 23e editie van de European Vascular Course (EVC) kwamen zo'n 2.000 internationale experts op het gebied van hart- en vaatchirurgie naar Maastricht om zich te laten bijscholen over de nieuwste innovaties en technieken.

Dit jaar konden onder meer complexe operaties worden getraind op een varkenshart en werden noodscenario's geoefend op een speciaal daarvoor ingevlogen simulatie-operatiekamer. De EVC vond van 10 t/m 12 maart plaats in MECC Maastricht. Speciale gast dit jaar was voormalig topzwemmer Pieter van den Hoogenband.

Prof. dr. M. Jacobs en Pieter van den Hoogenband tijdens het EVC

Interactieve trainingssessies en actieve deelname aan workshops stonden centraal tijdens één van de grootste hart- en vaatchirurgische congressen ter wereld. Van heinde en verre kwamen internationale experts om die reden naar Maastricht om hun operatietechnieken verder te verfijnen en aan te scherpen.

Varkenshart opereren
Bijzonder onderdeel op de EVC dit jaar was een workshop waarbij de bezoekende deskundigen hun chirurgische vaardigheden konden verbeteren door specifieke operatietechnieken te oefenen op een varkenshart. Het hart van een varken lijkt anatomisch namelijk veel op dat van een mens en biedt een unieke gelegenheid om de vervanging van een aortaklep- of boog op te oefenen, waar dat normaal gesproken niet zou kunnen. De 240 varkensharten die hiervoor werden gebruikt zouden anders worden vernietigd en dienden nu dus nog een goed doel.
Workshop tijdens het EVC/Hart+Vaat Centrum
Onder druk presteren
Een ander bijzonder element was een speciaal ingevlogen simulatie-OK. Hier konden teams van operateurs ervaring opdoen met noodscenario's en het gezamenlijk presteren onder druk. Wat doe je als bij een patiënt plotseling de aorta scheurt en zijn leven aan een zijden draadje hangt? Hoe bewaar je dan de rust in de operatiekamer, terwijl iedereen door elkaar heen schreeuwt en rent. "Het zijn geen ondenkbare situaties", zegt EVC-organisator Prof. dr. Michael Jacobs, vaatchirurg van het Maastricht UMC+. "Het is dan ook bijzonder waardevol om dat soort scenario's onder extreem hoge druk te oefenen." Tijdens de 23e edtie van de EVC stond tevens een speciale gast op de sprekerslijst die ook alles weet over het leveren van prestaties onder druk. Voormalig Olympisch zwemmer Pieter van den Hoogenband nam de chirurgen mee in het leven van een topsporter.

Workshop tijdens het EVC/Hart+Vaat Centrum