27 september 2018

Aandacht voor dodelijke longaandoening pulmonale arteriële hypertensie (PAH)

Op dinsdag 25 september is de "De langste adem" in première gegaan. De langste adem volgt 5 van de meest bevlogen PAH (pulmonale arteriële hypertensie) experts van Nederland, waaronder cardioloog Dr. Vanessa van Empel van het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+.  Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een progressieve en dodelijke longziekte. Deze zeldzame aandoening zorgt voor extreme benauwdheid en vermoeidheid. “Alsof je lichaam 24 uur per dag een marathon moet rennen”, zo omschrijft één van de geportretteerde zorgverleners het. Uiteindelijk leidt PAH tot hartfalen en een voortijdige dood. In de documentaire is te zien hoe groot de impact van deze ziekte is op het dagelijks leven van patiënten. “Ik wil zo graag normaal kunnen lopen en praten”, zegt één van hen. Bijna driekwart van de patiënten heeft echter grote moeite met simpele zaken zoals wandelen, traplopen en het doen van boodschappen.

Dr. Vanessa van Empel, cardioloog Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+

De passie van de zorgverleners

Met deze documentaire hopen de artsen meer bekendheid te geven aan deze zeldzame en levensbedreigende aandoening. “Pulmonale arteriële hypertensie wordt niet altijd op tijd ontdekt, en dat is omdat de verschijnselen zo moeilijk zijn". Het gevolg is dat patiënten pas laat of soms helemaal niet behandeld worden.

De langste adem is een productie van Weekend Creative Agency in samenwerking met documentairemaker Vincent van den Broek. De volledige documentaire is te zien via de website www.langsteadem.nl.