4 januari 2021

Bedankt Professor dr. Harry Crijns!

Op 8 december 2020 is professor Dr. Harry Crijns, hoofd van de afdeling cardiologie met pensioen gegaan. Professor Crijns kwam in 2001 als hoogleraar cardiologie vanuit Groningen naar het academisch ziekenhuis Maastricht om professor Hein Wellens als hoofd van de afdeling Cardiologie op te volgen.

Professor Crijns groeide uit tot een internationaal expert op het gebied van hartritmestoornissen, boezemfibrilleren in het bijzonder. HIj stond altijd klaar voor zijn patiënten die hem op handen droegen en ook zeker zullen gaan missen. Door middel van publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke medische tijdschriften heeft hij de behandeling van patiënten met boezemfibrilleren gunstig beïnvloed. 

Hij stond aan de wieg van verschillende internationaal gebruikte risico-scores, zoals CHADS-VASc- en HAS-BLED, die de cardioloog wereldwijd dagelijks ondersteunen. Naast een goed clinicus met interesse in de algemene cardiologie, was hij ook een goede opleider. Onder zijn leiding zijn vele cardiologen in het Maastricht UMC+ opgeleid, waardoor zijn gedachtengoed op diverse plekken in de wereld inmiddels is verspreid.

Professor Crijns was een toegankelijke opleider en afdelingshoofd maar vooral een goede coach voor zowel de jonge cardioloog in opleiding als individuele stafleden. Zo hebben vele onder zijn leiding hun eigen interesses en talenten kunnen benutten. Zelf herkende hij jong talent al vroeg, waardoor vele jonge artsen onder zijn leiding een promotietraject hebben kunnen afronden. Niet alleen was hij toegankelijk voor collegae, maar vooral ook voor niet-medici in het ziekenhuis, van secretariaat tot medewerkers op de polikliniek en functieafdelingen. Ook bij hen zal hij herinnerd worden als een aimabele en warme persoonlijkheid.

Kortom, Harry Crijns heeft veel betekend voor de cardiologie in het algemeen en de academische cardiologie in Maastricht in het bijzonder. Hiervoor is het Hart+Vaat Centrum hem zeer erkentelijk en wij wensen hem en zijn familie veel geluk en gezondheid toe. 

Bedankt Harry voor alles, we gaan je enorm missen!


Eerder verschenen nieuwsitems in verband met zijn afscheid: