Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Cardiologen ontvangen subsidie waardoor patiënt straks zelf zijn hartslag kan monitoren

Patiënten kunnen in de toekomst zelf hun hartslag monitoren dankzij een nieuw nog te ontwikkelen systeem door de cardiologen van het Maastricht UMC+ die hiervoor 8 ton subsidie ontvingen. Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres 'Hart voor Duurzame zorg' in Utrecht.

Cardiologen van het Maastricht UMC+ krijgen een subsidie van 800.000 euro om een nieuw systeem te ontwikkelen waarmee patiënten zelf hun hartslag kunnen monitoren. Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres 'Hart voor Duurzame zorg' in Utrecht

Het zeer deskundige onderzoeksteam betaat uit de volgende personen van het Hart+Vaat Centrum: Prof. dr. H. Crijns, Drs. N. Pluymaekers, D. Linz, Dr. J. Luermans en Dr. E. Dudink. Vanuit CARIM zijn betrokken Prof. dr. T. Hackeng en Prof. dr. U. Schotten en vanuit het UMCG Prof. dr. I. van Gelder. 

 

 

Een aanval van boezemfibrilleren kan heel vervelend zijn. Je voelt je hart bonken, wordt duizelig of gaat zweten. Logisch dat veel mensen die dat voor het eerst meemaken, naar de Eerste Hart Hulp of Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan.

Overbodige behandeling
"In het ziekenhuis wordt het hartritme doorgaans hersteld, bijvoorbeeld met een elektrische schok," zegt cardioloog prof. dr. Harry Crijns, hoofonderzoeker namens het Maastricht UMC+. "De vraag is of die behandeling altijd zinvol is. De ritmestoornis komt bij 1 op de 3 patiënten binnen een maand weer terug. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat het hartritme ook vaak vanzelf herstelt.". Deze afwachtende methode (ook wel Wait and See genoemd) was eerder in het nieuws dit jaar.

Behandeling op maat
Het team van Professor Crijns wil ervoor zorgen dat alleen de patiënten een behandeling krijgen bij wie de ritmestoornis niet vanzelf overgaat. Dit voorkomt onnodige behandelingen en ziekenhuisbezoeken, en bespaart dus ook kosten. Het team maakt gebruik van nieuwe technologie om zelf het hartritme in de gaten te houden. De meetgegevens kunnen dag en nacht worden doorgestuurd naar de behandelend arts. Die kan, als het nodig is, snel ingrijpen. Het projejctteam gaat onderzoeken hoe de zorg rond deze nieuwe technologie het beste ingericht kan worden. Het projectteam bestaat uit de volgende 

'Hart voor duurzame zorg'
Naast het team van prof. Crijns krijgen nog vijf andere onderzoekteams een subsidie voor nieuwe technologie tegen hart- en vaatziekten. De projecten maken deel uit van 'Hart voor duurzame zorg'. Dit is een gezamenlijk financieringsprogramma van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI). Het doel is het ontwikkelen van medische technologie voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. In totaal investeert de Hartstichting bijna 2,5 miljoen euro in de nieuwe innovaties. Overheidsorganisatie ZonMw steekt hetzelfde bedrag in de projecten. Elk project krijgt €800.000.

Sluit de enquête