Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Doe- en beleef zaterdag as. in het Hart+Vaat Centrum: ruim 100 vrijwilligers staan voor u klaar

Op zaterdag 6 april opent het Maastricht UMC+ haar deuren voor de interactieve Doe- en Beleefdag. Je volgt het verhaal van verschillende patiënten en stapt onder meer binnen in een moderne operatiekamer, voert zelf spannende laboratoriumexperimenten uit en neemt een kijkje in het gloednieuwe centrum voor protonentherapie. Niet alleen zie je de bijzondere plekken van het Maastricht UMC+ en kun je zelf aan de slag, je krijgt ook nog eens volop tips en adviezen voor een gezond leven. Kortom, een inspirerende dag voor jong en oud.

Tijdens de Doe- en Beleefdag volg je het verhaal van een (of meerdere) patiënt(en). Zo vertelt in het Hart+Vaat Centrum de 77-jarige Willie over zijn leven met de chronische aandoening hartfalen. Hij neemt je mee in zijn beleving van het ziekteproces.  

Station 1

In station 1 staat de vraag ‘Wat is hartfalen?’, centraal.  Met behulp van een film over de symptomen van hartfalen. Het zelf ervaren door middel van een waterpak en het ademen door een buisje krijgt de bezoeker een duidelijk beeld over hartfalen.

Station 2

Vervolgens loop je naar station 2 door de zorgstraat. In de zorgstraat ondergaat de cardiologische patiënt verschillende onderzoeken en krijgt op het einde een voorlopige uitslag van de cardioloog. Uitleg Over de verschillende onderzoeken wordt gegeven door poli medewerkers, laboranten en artsen.  Daarnaast bevindt zich op station 2 het knuffelberenziekenhuis! Hier kunnen de jongste bezoekers memory spelen, kleuren, film kijken, hun knuffel beter maken en een echt doktersdiploma behalen.

Station 3

In onze kliniek op verpleegafdeling D4 worden cardiologische patiënten opgenomen. . Verpleegkundigen geven nadere uitleg over de opname en het verblijf.

Station 4

Het hartkatherisatiekamer personeel geeft een rondleiding op de behandelkamer. Verder worden hier ook biopten genomen. Hoe en wat? Dat kun je zelf ervaren door een biopt te nemen.

Station 5

Onderzoekers en cardioresearch medewerkers geven uitleg over de verschillende soorten onderzoek.  Door middel van speeddatesessies wordt het belang en het voordeel van deelname aan translationeel onderzoek uitgelegd .

Station 6

Bij station 6 staat de nazorg centraal van onze hartfaalverpleegkundige. Ook de fysiotherapie en het op afstand monitoren van een patiënt komt uitgebreid aan bod.

 

Sluit de enquête