21 augustus 2019

Hartfunctieverpleegkundige: een veelzijdig beroep

Elly Pattiwael is hartfunctieverpleegkundige in het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ en vertelt waarom dat zij dit zo een leuk en veelzijdig beroep vindt. 

"Als hartfunctieverpleegkundige ben ik dagelijks bezig met de behandeling van hartproblemen. Hierbij ondersteun ik de cardiologen bij onderzoeken en ingrepen van bijvoorbeeld hartritmestoornissen, dotterprocedures en het plaatsen van pacemakers en ICD's. Ik vind het ontzettend fijn om dit werk te doen in een hecht team. Alle collega's kunnen alle assisterende handelingen uitvoeren, maar iedereen heeft ook zijn eigen inbreng en voorkeur."

Hartfunctieverpleegdkundige Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+  

Techniek trekt me wel

"Persoonlijk vind ik ritmestoornissen het leukst om mee bezig te zijn", geeft Elly aan. "Het zijn intensieve onderzoeken voor de patiënt, waarbij je als verpleegkundige ook veel bezig bent met de techniek. Ik ben zelf niet heel technisch aangelegd, toch vind ik het juist erg leuk om al die technische handelingen uit te voeren. Een werkdag begint bij ons altijd met een briefing, vervolgens gaan we aan de slag op de diverse kamers waar de ingrepen en onderzoeken plaatsvinden. Soms hebben we ook dagen met specifieke taken. Zo houd ik me bijvoorbeeld jaarlijks bezig met het testen van alle loodschorten van onze afdeling die ons beschermen tegen straling." 

We staan niet stil

"Ondertussen werk ik bijna 44 jaar in het Maastricht UMC+, waarvan bijna 38 jaar bij de invasieve Hartfunctievaatkamers", vertelt Elly. "De zorg is in die periode enorm veranderd. Toen ik begon lag iemand met een hartinfarct zes weken op bed of moest voor een ingreep naar het buitenland. Ondertussen is dat zeker niet meer zo; we kunnen bijvoorbeeld zelfs met een boortje vernauwingen in de kransslagaders openboren. Het is dan ook een veelzijdig beroep, waarbij steeds weer vernieuwingen plaatsvinden die ervoor zorgen dat we de patiënt nog beter kunnen helpen."

Geruststellen

"Vaak zijn patiënten nerveus wanneer ze bij ons komen voor een ingreep of onderzoek. Het is dan fijn om ze zichtbaar te zien ontspannen wanneer we een grapje maken en muziek spelen om ze op hun gemak te stellen. Op onderstaande foto zie je hoe een collega van Elly een patiënt geruststelt terwijl hij de ingreep op de hartkatheterisatiekamer in het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ ondergaat.

Ingreep op de hartkatheterisatiekamer van het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+  

In de loop der jaren zie je sommige patiënten vaker terug. Zo bouw je vaak een band met ze op. We trekken soms echt alles uit de kast om de patiënt zo goed mogelijk te helpen, of het nu een noodgeval is of een normale behandeling. Daarnaast zijn we continu aan het kijken hoe we de patiënt zo snel en goed mogelijk kunnen helpen. Ik haal er in ieder geval steeds weer voldoening uit om mensen met een gerust gevoel een onderzoek of ingreep te laten ondergaan", zegt Elly.