1 oktober 2018

Hart+Vaat Centrum kleurt rood

Zaterdag 29 september was het Dress Red Day en Wereld Hart. De Hartstichting roept op Dress Red Day iedereen op om iets roods te dragen om zo aandacht te vragen voor het vrouwenhart. Een aantal collega's van het Hart+Vaat Centrum gaven al vrijdag jl. het goede voorbeeld en ging samen op de foto.

Hart+Vaat Centrum collega's vragen aandacht voor het vrouwenhart

Wist u dat?

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is zowel bij mannen als vrouwen. In Nederland sterven er elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dat is elke dag 7 vrouwen meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt. Dit komt neer op 20.344 vrouwen per jaar. Dat is bijna 1 op de 3 vrouwen (bron: CBS 2012).

Toch is er nog weinig bekend over hoe hart- en vaatziekten zich uiten bij vrouwen, omdat het van oudsher wordt gezien als een mannenziekte.

Zo weten veel vrouwen niet dat

  • misselijkheid
  • extreme vermoeidheid
  • kortademigheid
  • duizeligheid

symptomen kunnen zijn van een hartinfarct. Doordat het meest bekende symptoom van een hartinfarct, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartinfarct vaak niet op tijd, terwijl elke seconde telt. Wanneer de vrouwspecifieke symptomen beter bekend zijn, kunnen er levens worden gered!