23 maart 2017

HVC beleeft Doe- en Beleefdag

Zaterdag 18 maart 2017 opende het Hart+Vaat Centrum  haar deuren voor de de 1ste   Doe- en Beleefdag.  Bezoekers volgde via de app of routekaart het verhaal van mevrouw Ineke Bos een patiënte met hartritmestoornissen. Op een interactieve en leerzame manier was er voor de bezoekers veel te doen én beleven.

Het verhaal van Ineke startte op :

Station 1: (wachtruimte 1 poli HVC) Bezoekers werden allen hartelijk ontvangen door niemand minder dan mevrouw Ineke Bos en haar man. Verder beantwoordde medewerkers veel vragen en begeleidde bezoekers door het Hart+Vaat Centrum.  Hier was ook een korte informatiefilm te zien over het Hart+Vaat Centrum.

Station 2: De Zorgstraat (station 2). Ook Ineke doorliep de zorgstraat bij haar 1ste bezoek aan de polikliniek. Je kon meekijken bij  een echo, informatie verkrijgen over de werkwijze en functionaliteit van de Zorgstraat én in 1 minuut je hartritme laten registreren via de zgn. 'Mydiagnostick'.

Knuffelberenspreekuur: Speciaal ingericht voor onze kleine gasten, die werden omgetoverd in echte dokters. Pleistertjes werden geplakt, verbandjes aangebracht en spuiten toegediend, zodat de patiënt weer mee naar huis kon. Na afloop kregen de kinderen een doktersdiploma. Onze enthousiaste collega's zorgde ervoor dat het knuffelberenspreekuur een enorm succes was. Er werd ook volop getekend, gekleurd en geschminkt.

Station 3: Hartkatheterisatiekamer/EFO kamer: De rondleidingen waren drukbezocht en ver vooruit volgeboektHet team hartkatherisatiekamer informeerde de bezoekers over de behandelmethode en werkwijze.

Station 4: Hybride OK.  Een ultramoderne OK in de nieuwbouw.  Uitleg werd gegeven door het OK- en HKK-personeel. Hoewel mevrouw Bos niet op de hybride OK terecht kwam,  is deze stap voor sommige ritmestoornissen patiënten wel noodzakelijk. 

Station 5: CARIM: Topreferente zorg gaat niet zonder goed onderwijs en onderzoek. Vanuit CARIM werd wetenschappelijk onderzoek toegelicht op het gebied van ritmestoornissen.

Station 6: het HVC-informatieplein. Hier kreeg je informatie over het Hart+Vaat Café, een  lotgenoten contact avond bedoeld vooriedereen die te maken heeft met hart en vaat ziekten, zowel patiënten, partners als belangstellende. Daarnaast keeg de bezoeker informatie over pacemakers en toebehoren.

RTV Maastricht: zond live uit op de radio en interviewde mevrouw Ineke Bos voor de TV.

De dag werd een groot succes met dank aan de vele bezoekers en de ruim 30 trotse enthousiaste medewerkers!