20 november 2017

ICD informatie avond voor patiënten

Op 2 november jl. was de jaarlijkse ICD informatieavond voor ICD-dragers, partners en of naaste familieleden. Alle nieuwe ICD  patiënten van het afgelopen jaar waren genodigd.

Het doel van deze avond is de patiënt in contact te brengen met andere ICD-dragers en eventuele onduidelijkheden en onzekerheden weg te nemen.

Onderstaande sprekers stonden op het programma.

Cardioloog Dr. Justin Luermans (op de foto) sprak over hartritmestoornissen en de behandeling ervan door middel van een ICD.

ICD technicus Thieu Verstappen liet de geschiedenis zien van het ontstaan van de ICD tot heden. Hij maakte ook via hartritmestroken duidelijk wat er allemaal te zien is bij het uitlezen van een ICD.

Gedragskundige Henriette Knols stond stil bij wat een ICD kan doen met de psyche van een patiënt en wat hieraan gedaan kan worden, dus het leven met een ICD.

De heren Leo Peters en Nico Ploeg vertegenwoordigers van de Stichting ICD-dragers Nederland (STIN) waren aanwezig om de patiënt kennis te laten maken met de stichting. 

Leo Peters vertelde over reizen met een ICD en het rijbewijs bij ICD dragers.

Patiënten en naasten waren na afloop uiterst positief over deze informatie avond. De organisatie was in handen van ICD verpleegkundigen Marlies Steehouwer en Evy van Spauwen.