20 april 2018

Inspirerende Kick-Off | Loop met je dokter 2018

Afgelopen dinsdag 17 april vond de Kick-Off plaats voor de speciale 10de jubileum editie van sponsorwandeltocht Loop met je dokter, deze vindt plaats op zaterdag 29 september.

De middag begon met een interview met wethouder Bert Jongen en het bekendmaken van de startlocatie. Vervolgens kwam fondsenwerfster van Health Foundation Limburg Maggie Kooman - de Vet aan het woord en verschillende artsen vertelden over hun onderzoeken.

Drs. Rachel ter Bekke

Drs. Rachel ter Bekke vertelde over haar project dat te maken heeft met erfelijke factoren van hartstilstand. Eén op iedere vijf Nederlanders overlijdt aan een plotselinge hartstilstand. Een 'foutje' in het DNA kan ervoor zorgen dat hele families te maken krijgen met hartklachten. Door onderzoek van DNA binnen de patiënt en de familie, kan men meer te weten komen over het optreden van hartaandoeningen zoals plotselinge hartstilstand. Hierdoor wordt vroegtijdige opsporing van risicopatiënten mogelijk. Met dit project kunnen we levens redden van mensen die vaak nog in de bloei van hun lezen zijn. Dit project is niet alleen van belang voor de Limburgse families, maar uiteindelijk voor de gehele bevolking.

Dr. Vanessa van Empel

Dr. Vanessa van Empel doet onderzoek naar de vrouwelijke vorm van hartfalen. Bij vrouwen komt de hartziekte diastolisch hartfalen vaak voor. Het onderzoek spits zicht erop toe, waarom deze specifieke uiting van hart- en vaatziekten juist bij vrouwen voorkomt. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis met het hart pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen.

Dr. Bas Kietselaer

Het onderzoek van dr. Bas Kietselaer gaat over aangeboren afwijkingen van een van onze hartkleppen, de aortaklep. Bij ongeveer 1 op de 50 Nederlanders is de aortaklep abnormaal en bestaat deze uit twee klepbladen in plaats van drie. Bijna de helft van die patiënten met zo'n aortaklep krijgt daar tijdens zijn/haar leven problemen mee. Tijdig behandeling kan ernstig ziek worden voorkomen, maar vaak is een hartoperatie op jonge leeftijd nodig. Er wordt onderzoek gedaan naar betere behandeling van deze klepafwijking met medicijnen om hartoperaties te voorkomen en patiënten met een dergelijke klep vroegtijdig te kunnen opsporen.

Prof. dr. Ton Gorgels

De enige kans op overleven bij een hartstilstand is als er iemand in de buurt is die weet hoe te reanimeren. Het project betreft reanimatieonderwijs on het voortgezet onderwijs, gestart door prof. dr. Ton Gorgels. De ambitie is om ervoor te zorgen dat over enkele jaren een complete generatie kan reanimeren door reanimatieonderwijs op middelbare scholen.

Prof. dr. J. hoorntje & prof. dr. Harry Crijns

De middag werd afgesloten met de presentaties van prof. dr. J. Hoorntje en prof. dr. Harry Crijns. Tijdens de presentaties werd er gesproken over de samenwerking in de regio met een Academisch Ziekenhuis en het onderzoek dat dit jaar voor het eerst gesteund wordt door het evenement: boezemfibrilleren.

Al met al was het een ongelofelijk inspirerende Kick-Off, op naar Loop met je dokter 2018.
Meer informatie is te vinden op de website.

Kick-off

Kick-off

Kick-off