Maastricht UMC+ schaalt gebruik telemonitoring bij hartfalen op

In verband met de corona-pandemie wordt hartfalenpatiënten nadrukkelijk gevraagd e-health-tool te gebruiken

Om te voorkomen dat de zorg voor kwetsbare patiënten in het gedrang komt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus Covid19, biedt het Maastricht UMC+ alle hartfalenpatiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis of van wie de poli-afspraak geannuleerd moest worden, per direct monitoring op afstand aan. Dat gebeurt door middel van een e-health-tool: de SanaCoach Hartfalen (ook wel 'Molly' genoemd). Deze e-coach is bovendien uitgebreid met een corona-beladvies. Patiënten kunnen nu thuis een vragenlijst invullen als ze klachten hebben die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus.

Alle hartfalenpatiënten die ontslagen worden uit het Maastricht UMC+ of die niet meer op de polikliniek terecht kunnen vanwege besmettingsgevaar, worden aangesloten op de SanaCoach, een e-health-applicatie waarmee patiënten via telemonitoring op afstand worden begeleid en ondersteund door medewerkers van het Maastricht UMC+. De patiënten worden daarbij niet alleen gemonitord, ook krijgen ze door middel van ingebouwde kennismodules informatie over de ziekte, mogelijke behandelingen en adviezen voor leefstijlaanpassingen. De e-coach is niet nieuw voor het Maastricht UMC+. Hartfalenpatiënten worden op deze manier al jarenlang succesvol op afstand begeleid en ondersteund. Patiënten kunnen zich nu ook, op uitnodiging van de zorgprofessional, zelf inschrijven voor deze e-coach. Dat werd tot nu toe door de zorgprofessional gedaan. "We slaan zo twee vliegen in een klap", aldus Hans-Peter Brunner-la Rocca, hoogleraar cardiologie in het Maastricht UMC+: "We houden hartfalenpatiënten op deze manier goed in de gaten en bieden de juiste zorg, en daarnaast kunnen we ons volledig richten op de crisiszorg die noodzakelijk is vanwege de corona-uitbraak."

Het Maastricht UMC+ doet dan ook een dringend beroep op alle patiënten om daadwerkelijk gebruik te maken van e-health en dit niet langer te zien als een vrijblijvend advies.

Corona-beladvies
Vanwege de corona-pandemie is de e-coach voor hartfalenpatiënten, die het Maastricht UMC+ samen met e-health-pionier Sananet ontwikkelde, uitgebreid met een corona-beladvies. Patiënten met klachten die wijzen op een mogelijke besmetting met het coronavirus, kunnen nu online een vragenlijst invullen. Een algoritme achter deze vragen leidt tot adviezen op maat en adviseert de patiënt, indien nodig, contact op te nemen met een medische professional.

Vragen van patiënten over dit onderwerp kunnen gesteld worden via het volgende e-mailadres: j.boyne@mumc.nl

 

 

 

Sluit de enquête