1 augustus 2019

Maastrichtse onderzoekers ontvangen Dekkerbeurs van de Hartstichting

De Hartstichting heeft tien zogeheten Dekkerbeurzen uitgereikt aan talentvolle onderzoekers op het gebied van hart- en vaatziekten. Twee daarvan gaan naar wetenschappers verbonden aan het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht. Dr. Stijn van Agten en dr. Miranda Nabben kunnen beiden rekenen op een subsidie van ongeveer vier ton. In totaal reikte de Hartstichting 3,7 miljoen euro uit aan de tien wetenschappers.

iStockiStockDr. Stijn Agten bestudeert een eiwit dat verkalking in de bloedvaten kan afremmen. Zijn doel is uiteindelijk om deze verkalking in een vroeg stadium op te sporen en kalkafzettingen in bloedvaten te voorkomen of terug te dringen. Het onderzoek van dr. Miranda Nabben richt zich op een ander eiwit. Zij wil namelijk ontrafelen welke rol dat specifieke eiwit speelt bij het ontstaan van hartfalen door verdikking van de hartspier. Door die kennis wil ze een beter inzicht krijgen in de verschillen tussen man en vrouw als het gaat om de ze vorm van hartfalen, om uiteindelijk tot nieuwe behandelingen te kunnen komen.

Persoonsgebonden beurzen
Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. Met de beurzen stelt de Hartstichting talentvolle onderzoekers in staat om een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. De Dekkerbeurzen helpen hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

De beurzen zijn in vier van in totaal zes categorieën uitgereikt, de overige twee categorieën volgen in het najaar. Het gaat nu om de beurzen voor wetenschappelijke onderzoekers, de Postdoc en Senior scientist beurzen, en voor klinische onderzoekers (een combinatie van onderzoek en patiëntenzorg), de Clinical scientist en Senior clinical scientist beurzen. Het is de 33e keer dat de Hartstichting de Dekkerbeurzen uitreikt. De Hartstichting kreeg voor de vier categorieën in totaal 66 aanvragen.

Bron: Hartstichting