9 oktober 2017

Martijn Smulders wint Pélerin prijs

Martijn Smulders is winnaar van de Pélerin prijs. Deze wetenschapsprijs ter waarde van €5.000,- wordt uitgereikt aan de arts-assistent die het beste onderzoek heeft verricht in het Maastricht UMC+. Meer informatie over zijn onderzoek "verbeterde diagnostiek bij acute pijn op de borst" is hieronder te lezen. Het promotieteam bestond uit: Prof. dr. H. Crijns, Prof. dr. J. Wildberger, Dr. B. Bekkers en Dr. B. Kietselaer.

Pijn op de borst is een veel voorkomende reden voor bezoek aan de spoedeisende hulp. Om te beoordelen of er sprake is van een acute hartaandoening wordt naast een zorgvuldige anamnese en lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje gemaakt en bloed onderzocht. Een verhoogd troponine in het bloed kan duiden op acute hartspierschade. De oorzaak is dan echter nog onduidelijk en moet snel worden gevonden om een gerichte behandeling te starten.

Eén van de belangrijkste oorzaken voor hartspierschade is zuurstoftekort door een kransslagadervernauwing.
Andere oorzaken zijn o.a.

  • een ontsteking van de hartspier
  • een longembolie
  • hoge bloeddruk of
  • niet goed werkende hartkleppen

Op dit moment wordt bij deze patiënten vaak routinematig een inwendige hartkatheterisatie verricht, omdat het onderscheid tussen een kransslagadervernauwing of andere oorzaken niet meteen duidelijk is. Hierbij wordt een slangetje vanuit de lies of pols via de bloedvaten naar het hart gebracht en kunnen eventuele kransslagadervernauwingen worden opgespoord. Echter, bij ongeveer een derde van de patiënten wordt geen belangrijke kransslagadervernauwing gevonden. In het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ is onderzocht of onnodige inwendige hartkatheterisaties voor deze indicatie kunnen worden voorkomen. In dit onderzoek is in ruim 200 patiënten met acute pijn op de borst een nieuwe strategie onderzocht, waarbij patiënten eerst een MRI- of CT-scan kregen voor het stellen van een vroege en een zo correct mogelijke diagnose. Alleen patiënten waarbij uit de scans bleek dat er sprake was van een belangrijke kransslagadervernauwing werden verwezen voor inwendige hartkatheterisatie. Ook veiligheid en kosteneffectiviteit van de nieuwe strategie zijn in het onderzoek meegenomen. Resultaten van deze nieuwe behandelstrategie zijn op korte termijn te verwachten.

Ter informatie, de studie-groep met bijbehorende affiliaties:

Martijn W. Smulders, MD1,2, Bastiaan L.J.H. Kietselaer, MD, PhD1,2,3, Joachim E. Wildberger, MD, PhD2,3, Pieter C. Dagnelie, PhD2,4,5,Hans-Peter Brunner-La Rocca, MD1,2, Alma M.A. Mingels, PhD6, Yvonne J.M. van Cauteren, MD1,2,3, Ralph A.L.J. Theunissen, MD1, Mark J. Post, MD, PhD2,7, Simon Schalla, MD, PhD1,2,3, Sander M.J. van Kuijk, PhD8, Marco Das, MD, PhD9, Raymond J. Kim, MD10, Harry J.G.M. Crijns, MD, PhD1,2, Sebastiaan C.A.M. Bekkers, MD, PhD1,2,3

 

 1. Afdeling cardiologie, Maastricht University Medical Center (UMC), Maastricht, Nederland
 2. Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM), Universiteit Maastricht, Maastricht, Nederland
 3. Afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde, Maastricht UMC, Maastricht, Nederland
 4. Afdeling epidemiologie, Universiteit Maastricht, Maastricht, Nederland
 5. Care and Public Health Research Institute (CAPHRI), Universiteit Maastricht, Maastricht, Nederland
 6. Afdeling klinische chemie, Maastricht UMC, Maastricht, Nederland
 7. Afdeling fysiologie, Universiteit Maastricht, Maastricht, Nederland
 8. Afdeling Clinical Epidemiology & Medical Technology Assessment, Maastricht UMC, Maastricht, Nederland
 9. Afdeling diagnostiek en interventie radiologie, Helios Klinikum, Duisburg, Duitsland
10. Duke Cardiovascular Magnetic Resonance Center, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina, VS