Niet alles ligt in handen van de artsen aldus Dr. Peyman Sardari Nia

HartbrugMagazine volgt een jaar lang de werkzaamheden van cardiothoracaal chirurg Dr. Peyman Sardari Nia. In deze laatste aflevering, vertelt hij over de grenzen van zijn eigen kunnen als chirurg.

HartbrugMagazine volgt een jaar lang de werkzaamheden van cardiothoracaal chirurg Dr. Peyman Sardari Nia. In deze laatste aflevering, vertelt hij over de grenzen van zijn eigen kunnen als chirurg. 

 

 

Links op de foto Marly van Overveld van Hartpatiënten Nederland en rechts cardiothoracaal chirurg Dr. Peyman Sardari Nia. 

Niet alles ligt in handen van de artsen 

‘Ik probeer mezelf altijd een spiegel voor te houden. Wij doen heel complexe operaties, waar jarenlange trainingen voor nodig zijn en waarbij honderden verschillende handelingen perfect uitgevoerd moeten worden. Gelukkig loopt het meestal goed af voor de patiënt, maar dat komt niet alleen doordat wij goede zorg leveren". 

Uniek in de wereld: Maastricht heeft een dedicated team voor mitraalklep 

‘Een chirurg die een bepaalde operatie veel uitvoert, wordt daar steeds beter in. We noemen dit dedicated. Als de persoon die de echo uitvoert – wat heel complex en moeilijk is - óók dedicated is, wordt het team samen nóg sterker. Je kunt dit gespecialiseerde team steeds verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een anesthesioloog, de persoon die de hartlong-machine bedient en de verpleegkundige die tijdens de operatie aan het bed staat.

Wereldwijd bestaan er al dergelijke dedicated hartteams, maar het wordt nog niet in veel landen geïmplementeerd. In Nederland zijn er al teams voor hartchirurgie in het algemeen en ook voor hartkleppen. Maar nu hebben we in Maastricht voor het eerst ook een dedicated team samengesteld speciaal voor de mitraalklep. Dat is uniek in de wereld, dus heel bijzonder dat we hierin voorlopen.

Lees het hele artikel van HartbrugMagazine bij documenten en of het artikel van eerdere uitgaven in april en juni

 

Sluit de enquête