18 februari 2021

Nieuwe behandelmethode bij vernauwde kransslagader

In het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ is vrijdag 12 februari jl. de eerste patiënt behandeld met een nieuwe methode voor het openen van een vernauwde kransslagader. De methode ook wel Shockwave Medical genoemd is een uitkomst voor patiënten met een ernstig verkalkte vernauwing. Het team dat deze  nieuwe procedure voor het eerst heeft uitgevoerd bestaat uit  verpleegkundige Rolanda van Buggenum en cardiologen: Drs. Winkler, Drs. Ilhan en Drs.  Vainer. (op de foto hieronder van links naar rechts).

Shockwave therapie Hart+Vaat Centrum/MUMC+

 

Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde shockwave ballon en geluidsdrukgolven (shock pulsen).  Met deze golven kan de kalk in de kransslagader op een veilige manier worden vergruisd en wordt het zachte weefsel in de ader niet beschadigd. Een metalen of kunststof buisje (stent) kan daarna optimaal geplaatst worden waardoor de kans op complicaties tijdens en  na de procedure wordt gereduceerd. Bij de oude techniek met hogedruk ballonnen bleek het niet altijd mogelijk om (zonder schade) een kransslagader te openen. Verder was de kans op complicaties groot , met als gevolg een nieuwe vernauwing (restenose) of een volledige afsluiting van de kransslagader met als gevolg een hartinfarct. 

Op de foto links hieronder is te zien hoe Drs. Vainer meekijkt of de procedure succesvol verloopt.  Op de rechter foto krijgt het gehele team voor de procedure uitleg over de werking van de nieuwe Shockwave Medical methode.

Shockwave therapie Hart+Vaat Centrum/MUMC+ Shockwave therapie Hart+Vaat Centrum/MUMC+