4 juni 2018

Nieuwe pacemakertechniek toegepast in het Maastricht UMC+

Onze cardiologen hebben voor het eerst in Nederland een gloednieuwe pacemakertechniek toegepast. Ron Limborgh kwam als eerste Nederlandse man in aanmerking voor de pacemakerdraad, die stroomstootjes aan het hart afgeeft, tégen het natuurlijke geleidingssysteem van hun hart aangelegd.

Het hele verhaal van Ron Limborgh is te lezen in de Telegraaf.

Tot nu toe is het gebruikelijk dat de pacemakerdraad ín de rechterhartkamer wordt gelegd. Volgens, dr. Justin Luermans en dr. Kevin Vernooy, is de nieuwe manier van plaatsing op de lange termijn beter voor patiënten, omdat prikkels dan veel gelijkmatiger over het hart verspreid worden. 

De 54-jarige ICT’er uit Roermond onderging dit voorjaar eerst een operatie aan een niet goed functionerende hartklep. Nadat het klepprobleem verholpen was ontstond echter het veel te langzame, levensbedreigende hartritme en bleek plaatsing van een pacemaker onvermijdelijk. ,,Achteraf bezien ben ik gaan beseffen hoe ernstig die toestand van mijn hartritme had kunnen uitpakken”, zegt hij, weer thuis.

Ritmepatiënt Ron Tilborgh, was volledig bij kennis tijdens de bijzondere operatie. ,,Ik was slechts plaatselijke verdoofd. Het speciale van deze operatie was ook dat een Italiaanse deskundige op het gebied van ’hisbundel’-operaties bij de ingreep aanwezig was. Door de lokaal-anesthesie wist ik niet goed wat men aan het doen was bij mij en wat ik op de monitor zag. Dat legde hij me in het Engels uit . Reuze interessant! Is toch wel bijzonder: ze sleutelen aan je hart en je bent volledig bij bewustzijn.”

Lees het hele verhaal in de Telegraaf.