8 november 2019

Onderzoeker Dr. Jordi Heijman benoemd tot UHD

Vanaf 1 November is onderzoeker Dr. Jordi Heijman (Cardiologie) benoemd tot Universitair Hoofddocent (UHD). Na enkele jaren als postdoc in Duitsland te hebben gewerkt, is Jordi sinds 2015 weer werkzaam aan het Maastricht UMC+ in het Hart+Vaat Centrum. Het is zijn doel om met behulp van computersimulaties en préklinisch onderzoek nieuwe inzichten te krijgen in de mechanismen en behandeling van hart- en vaatziekten.

Jordi Heijman universitair hoofddocent Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+  

In recent onderzoek (mede mogelijk gemaakt door NWO/ZonMW Veni en CVON-Predict Young Talent Program beurzen) heeft Jordi bijvoorbeeld de bijdrage van veranderingen in de calcium huishouding in hartspiercellen aan het ontstaan van hartritmestoornissen bestudeerd. Dit werk heeft onder andere nieuwe moleculaire mechanismen voor overslagen (ook wel genoemd extrasystolen) ontdekt waardoor therapie op maat kan worden toegepast. Jordi heeft verder meerdere samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers, ingenieurs en cardiologen binnen het Hart+Vaat Centrum opgezet.

Deze projecten behandelen meerdere onderwerpen, waaronder: 

  • verbeterde diagnose en risico indeling van patiënten met acute pijn op de borst
  • de juiste medicatie toedienen per patiënt 
  • het verband tussen ritmestoornissen en hartfalen. 

Jordi wil deze samenwerkingsverbanden in de komende jaren verder uitbreiden en aantonen hoe belangrijk computersimulaties zijn voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Verder denkt hij een bijdrage te kunnen blijven leveren aan interessante grote projecten, bijvoorbeeld als lid van het Strategic Board van CARIM en de programmacommissie van het DAS-CAM onderwijsprogramma. Tot slot wil hij het toonaangevende translationeel cardiovasculair onderzoek dat in Maastricht wordt gedaan, op nationaal en internationaal niveau mede vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in zijn huidige functies als lid van de nucleus van de werkgroepen ‘cellulaire electrofysiologie’ van de ESC en de Duitse Vereniging voor Cardiologie (DGK).

Proficiat Jordi met de benoeming en veel succes met het werk dat jij doet binnen het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+, waardoor patiënten in de toekomst nog beter behandeld kunnen worden.