Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Overlijden emeritus hoogleraar Hein Wellens

Omringd door zijn familie is op dinsdag 9 juni 2020 Hein Wellens overleden, in de leeftijd van 84 jaar.

Omringd door zijn familie is op dinsdag 9 juni 2020 Hein Wellens overleden, in de leeftijd van 84 jaar.

Hein was emeritus hoogleraar Cardiologie aan de Universiteit Maastricht, stichter van de academische Cardiologie in Maastricht, en afdelingshoofd van 1977-2000. Na zijn pensionering, en tot recent, bleef hij zeer actief op mondiaal niveau.

Hein was één van de grootste cardiologen van zijn tijd, met een verreikende invloed op vele beroepsorganisaties en vakgenoten. Hoewel het meest bekend om zijn kennis van het electrocardiogram, hartritmestoornissen, cardiale electrofysiologie en plotse hartdood, was hij vooral een visionair binnen de hart- en vaatziekten in het algemeen.

Hij schreef meer dan 700 wetenschappelijke publicaties en boeken, was een excellent opleider van talloze medisch specialisten, academisch supervisor van promovendi, laureaat van internationale prijzen, doctor honoris causa, lid van de KNAW en van hoge commissies op gebieden van wetenschap, gezondheidszorg en educatie.

Naast zijn inzet als een betrokken arts die het patiëntenbelang boven alles stelde, en tot het uiterste ging om mensen te helpen, is hij één van de founding fathers van onderzoeksinstituut CARIM. Beroemd is zijn pleidooi voor het belang van parate kennis: “Wat Je Niet Kent, Herken Je Niet”. Velen prijzen hem om zijn educatieve gaven.

Hein wordt herinnerd als een aimabel en markant persoon die de ontwikkelingen van zijn vakgebied met niet aflatende betrokkenheid is blijven volgen.

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Maastricht verliezen in hem een groot boegbeeld.

Onze gedachten zijn bij zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen.

Prof. Dr. H.J.G.M. CrijnsProf. Dr. T.M. Hackeng
Hoofd CardiologieWetenschappelijk Directeur
Maastricht Universitair Medisch Centrum                 Onderzoeksinstituut CARIM
 Universiteit Maastricht

 

 

Sluit de enquête