Centraal veneuze getunnelde katheter: het verwijderen van

Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad of hieronder op de pagina:

 Voorbereiding

Het verwijderen van een Centraal Veneuze getunnelde katheter (CVL) gebeurt onder lokale verdoving. U hoeft dus niet nuchter te blijven.

Verwijderen van de CVL

De pleister van de CVL en eventueel ook de hechtingen worden verwijderd door de verpleegkundige. Het gebied rondom de insteekopening wordt ontsmet met een middel op basis van alcohol. De arts zal het gebied rondom de insteekopening verdoven middels enkele prikjes rond de insteekopening. Zodra de verdoving goed is ingewerkt wordt de CVL losgemaakt van de huid. Eenmaal helemaal los zal de arts de CVL verwijderen (dit gebeurt in een vloeiende beweging die u verder niet voelt) en de verpleegkundige zal in de hals de plek waar de CVL uit de ader gaat afdrukken gedurende 10 tot 15 minuten.

Het wondje van de insteekopening (daar waar de CVL uit de huid komt) blijft verder open, zodat eventuele bacteriën die rond de insteekopening zitten geen infectie kunnen veroorzaken. Op dit wondje komt een eilandpleister. Na de ingreep moet u nog 15 minuten in de wachtkamer plaatsnemen. De verpleegkundige komt dan nog een keer controleren of er geen sprake is van een nabloeding. Als de controle verder goed is kunt u gewoon naar huis.

Centraal veneuze getunnelde katheter

Nazorg

De eilandpleister mag na 24 uur verwijderd worden waarna u ook weer mag douchen. Na het douchen het wondje even naspoelen zodat alle zeepresten weg zijn. Het wondje kunt u weer afdekken met een kleine pleister. Probeer de eerste 24 uur druk verhogende houdingen (bukken, zwaar tillen of persen) zoveel mogelijk te vermijden. Heel soms komt het voor dat het wondje in het bloedvat toch nog nabloedt, ook al is er bij het verlaten van de polikliniek geen nabloeding te zien. Om het bloeden te stoppen kunt u het beste met enkele vingers in de hals drukken (zoals de verpleegkundige deed na het verwijderen van de CVL). Na 10-15 min haalt u de vingers weer weg en kijkt u of er nog bloed uit de insteekopening komt. Is dit het geval dan drukt u nogmaals af. Mocht het bloeden niet stoppen ,dan neemt u contact met ons op. 

 

Sluit de enquête