Behandelingen | Hartritmemonitor: de implantatie

Hartritmemonitor: de implantatie

Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

Wat is een implanteerbare hartritmemonitor?

Een hartritmemonitor is een staafvormig apparaatje van ongeveer 4,5 cm lang en 0,5 cm breed is, die onder de huid, ter hoogte van uw hart, geïnjecteerd wordt. De hartritmemonitor registreert uw hartritme en slaat afwijkende informatie
automatisch op. Ook kunt u zelf informatie opslaan op het moment dat u klachten voelt met een afstandsbediening. Klachten of symptomen waarbij een hartritmemonitor nodig kan zijn: flauwvallen, duizeligheid, licht in het hoofd,zweterige handpalmen, misselijkheid, wazig zien, hartkloppingen,epilepsieachtige aanvallen en eventuele symptomen van een beroerte. Een andere reden voor een hartritmemonitor is mogelijke hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren.
 
Hartritmemonitor: de implantatieHartritmemonitor: de implantatie

Hoe verloopt het inbrengen van een hartritmemonitor?

De hartritmemonitor wordt door een gespecialiseerd verpleegkundige tijdens een poliklinische procedure van ongeveer vijftien minuten onder de huid geplaatst, vlak naast het
borstbeen. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het inbrengen verloopt in de volgende stappen:
  1. Eerst wordt de plaats afgetekend waar de hartritmemonitor wordt geïnjecteerd; meestal is dit ter hoogte van de vierde rib.
  2. Het gebied waar de hartritmemonitor wordt geïnjecteerd wordt plaatselijk verdoofd.
  3. Er wordt een sneetje gemaakt van een halve centimeter.
  4. Met een speciaal injectie-instrument wordt de hartritmemonitor onder de huid geïnjecteerd.
  5. Daarna wordt het sneetje gesloten met behulp van zwaluwstaartjes en een pleister

Na het onderzoek

Na de plaatsing zal de hartritmemonitor worden geactiveerd met een programmeerapparaat. U krijgt in het ziekenhuis een korte handleiding mee over de Reveal LINQ en over het gebruik van de afstandsbediening.