Behandelingen | ICD (Inwendige Cardioverter Defibrillator)

Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)

Patiënteninformatie

Lees meer in de volgende bladen:

Een ICD kan het hart stimuleren als het hartritme te langzaam is (zoals een pacemaker) of een hartritmestoornis, als het hartritme te snel is, beëindigen. Het kan ook voorkomen dat de ICD vervangen dient te worden. Dit is een soort gelijke procedure als de plaatsing. Het ICD-systeem bestaat uit twee delen.  Implanteerbare Cardioverter/ Defibrillator (ICD)Implanteerbare Cardioverter/ Defibrillator (ICD)

 

 

 

 

De pulsgenerator

De pulsgenerator is de kern van het ICD-systeem. Het omhulsel bestaat uit titanium, een edelmetaal dat niet door het lichaam wordt afgestoten. De batterij zit hierin ingebouwd. De pulsgenerator bevat een kleine ingebouwde computer, oftewel microprocessor, die in staat is om het hartritme en hartritmestoornissen te herkennen en daarop de juiste therapie te geven. Het apparaat verzamelt belangrijke gegevens en registreert hoeveel en welke therapieën er werden gegeven. Deze gegevens worden opgeslagen in het intern geheugen van de ICD en kan worden uitgelezen op de polikliniek. 

De electroden

De electrode zijn de geïsoleerde draden van edelmetaal die de verbinding vormen tussen de pulsgenerator en de hartspier. Via de elektroden in dehartkamers worden voortdurend elektrische signalen geregistreerd, die vervolgens door de ICD geanalyseerd worden. Worden er ritmestoornissen gevonden die behandeld moeten worden, dan gebeurt dit ook met behulp van 6 Implanteerbare Cardioverter/ Defibrillator (ICD) dezelfde elektroden. De ICD is draadloos uitleesbaar. De gegevens worden opgeslagen en worden beoordeeld. Indien nodig kan de instelling van de ICD aangepast worden. De ICD bewaakt dag en nacht uw hartritme, hij onderscheidt daarbij met grote betrouwbaarheid een versnelling van het hartritme door normale inspanning ten opzichte van een versnelling van het hartritme die veroorzaakt wordt door uw ritmestoornis en die behandeld moet worden. In een zeer klein aantal gevallen kan het voorkomen dat de ICD een onterechte schok afgeeft.