Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

De operatie

De zwezerik bevindt zich tussen het borstbeen en de luchtpijp en het stuurt op jonge leeftijd het immuunsysteem aan. Later wordt deze functie overgenomen door andere organen. Vermoedelijk ontstaat het ziekteproces van MG in de zwezerik door een ontsteking of tumor.

Het verwijderen van de zwezerik (thymus) een zogeheten thymectomie, wordt met name toegepast bij patiënten die lijden aan de ziekte MG (Myasthenia Gravis). Dit is een zeldzame aandoening die zich kenmerkt door ernstige spierzwakte. Patiënten krijgen door de ziekte onder andere te kampen met toenemende vermoeidheid. Zonder ingrijpen kunnen op den duur ook de ademhalingsspieren dusdanig verzwakken dat de patiënt beademd moet worden en risico loopt om te overlijden. Myasthenia Gravis wordt veroorzaakt, doordat in de zwezerik de productie van antilichamen wordt gestimuleerd die zich hechten aan spiercellen. Zodoende blokkeert de spierfunctie. Via een chirurgische ingreep kan de zwezerik worden verwijderd om de spierverzwakking tegen te gaan.

 

Lange tijd is een operatie door het borstbeen de enige toegang geweest om de zwezerik te verwijderen. In het MUMC+ opereren wij sinds 2004 met behulp van de robot (Da Vinci TM) aan de zwezerik. Voor de chirurg biedt de robot een groot voordeel omdat hij/zij gemakkelijker bij de zwezerik kan komen. De zwezerik bevindt zich namelijk in een kleine ruimte dicht bij de grote bloedvaten, zenuwen en het hart. Het voordeel voor u als patiënt is dat u slechts drie kleine littekens zult hebben en uw sneller zult herstellen. In tien jaar tijd (2004-2014) zijn er meer dan 300 van deze operaties uitgevoerd in het MUMC+.

Voorbereiding op de operatie

Voorafgaand aan uw operatie komt u naar het Maastricht UMC+ voor een intakegesprek op de polikliniek Hart+Vaat Centrum. Zorg ervoor dat uw behandeld arts ruim van te voren uw CT-scan en verwijzing naar ons heeft doorgestuurd. Vervolgens duurt het ongeveer 1 tot 2 maanden voordat de operatie plaatsvindt.

Opname

U wordt een dag voor de operatie opgenomen. Op deze dag wordt er een longfoto gemaakt, krijgt u een longfunctietest en wordt er bloed afgenomen.

Familieaccommodatie

Komt u van ver? Dan biedt het MUMC+ accommodatiemogelijkheden voor familieleden (servicebureau MUMC+ 043-3875252)

 

Robotchirurgie of te wel minimale invasieve chirurgie biedt voordelen voor zowel de patiënt als de chirurg.

 

Expertisecentrum

Het Maastricht UMC+ geldt inmiddels als een Nederlands expertisecentrum als het om aandoeningen van de zwezerik gaat en krijgt verwijzingen uit het hele land. "Wij doen met de operatierobot bijvoorbeeld ook ingrepen bij patiënten die een tumor aan de zwezerik hebben," zegt Prof. dr. J. Maessen. "Dit is een zeer zeldzame vorm van kanker die niet in ieder ziekenhuis behandeld kan worden. Uiteindelijk komen de patiënten vaak in Maastricht terecht, waardoor we in de gelegenheid zijn onderzoek te doen om een beter begrip van deze ziekte te krijgen."