Behandelingen | Transcatheter aortic valve implantation

Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)

Patiënteninformatie

Lees meer in de volgende bladen:

Wat is een Transcatheter Aortic Valve Implantation of te wel TAVI?

TAVI staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation. Het betekent dat u:

• Via een katheter (Transcatheter)
• Een nieuwe aortaklep (Aortic Valve)
• Krijgt geïmplanteerd (Implantation).

De TAVI wordt door de cardiothoracaal chirurg (hart- longchirurg) en de cardioloog samen uitgevoerd.

Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)

Er zijn twee manieren:

  • Via een groot bloedvat in de lies (transfemoraal). Bij deze ingreep brengt uw arts een katheter in via de liesslagader, tot waar de vernauwde aortaklep zit. De aortaklep wordt met een ballon platgedrukt tegen de wand. Daarna wordt de nieuwe klep door de katheter op de juiste plaats gebracht. Deze kunstklep is heel klein opgevouwen in een metalen frame (een stent). De stent wordt met een ballon geopend, en de nieuwe klep ontplooit zich.
  • Via een kleine snede aan de linkerkant van de borstkas (transapicaal). Bij deze ingreep brengt uw arts een katheter in via een klein sneetje (ongeveer 4 cm) aan de linkerzijkant van uw borstkas. De katheter gaat via de punt van het hart naar binnen, tot waar de vernauwde aortaklep zit. Daarna wordt de nieuwe aortaklep op dezelfde manier geplaatst als bij de transfemorale TAVI, alleen komt de katheter nu vanuit de tegenovergestelde richting.

Welke methode bij u wordt toegepast, hangt onder andere af van de vaten in uw benen. De transfemorale ingreep is alleen mogelijk als die vaten goed doorgankelijk zijn. Op de website van Hartstichting kunt u hier meer informatie over vinden. U wordt dan doorverwezen naar de folder "Een hartklepaandoening, wat betekent dat?"