De “Hart-Brein Studie, een verklaring voor cognitieve achteruitgang?” is een medisch onderzoek waarbij we de kennis van verschillende specialismen zoals Cardiologie, Neurologie, Radiologie en Geriatrie combineren. Vanuit Maastricht werken we samen met Amsterdam, Leiden en Utrecht om op zoek te gaan naar een verklaring voor cognitieve achteruitgang bij ouderen. Een voorbeeld van cognitieve achteruitgang is bijvoorbeeld vergeetachtigheid of dementie. Uit medisch onderzoek is gebleken dat ziekten van het hart en de vaten mogelijk een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor cognitieve problemen bij ouderen. De hersenen hebben een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig om goed te functioneren. De gedachte achter de Hart-Brein studie is dat op het moment dat er problemen ontstaan met het hart of de vaten richting de hersenen, er niet genoeg zuurstof richting de hersenen kan worden getransporteerd. Hierdoor  ontstaat er een zuurstoftekort in de hersenen en treden kleine veranderingen op in de hersencellen die we nog niet kunnen zien. Deze kleine veranderingen kunnen echter wel leiden tot problemen in de hersenen, en kunnen uiteindelijk mogelijk leiden tot cognitieve achteruitgang.

Voor ons onderzoek zijn we op zoek naar patiënten met hartfalen, cognitieve achteruitgang door problemen met de hersenvaten of een vernauwing van de halsslagader met een leeftijd ouder dan 50 jaar.  Deelnemende patiënten zullen in 2 jaar tijd in totaal 3 keer een dagdeel naar het ziekenhuis komen. Naast ontvangst met koffie krijgen patiënten een MRI van het hart en van het brein, een echo van het hart, een neuropsychologisch onderzoek om te bekijken hoe uw geheugen en cognitief functioneren is en een 24 uurs bloeddrukmeting.

Bij de cardiologie zoeken wij stabiele patiënten met hartfalen. Bent u een patiënt bekend met hartfalen, bent u het afgelopen half jaar niet meer opgenomen en bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan ons onderzoek, beantwoordt dan onderstaande vragen:

  • Heb ik een ritmestoornis van het hart?
  • Heb ik een pacemaker, een ICD of neurostimulator?
  • Heb ik claustrofobie (engtevrees)?
  • Heb ik metalen onderdelen in mijn lichaam anders dan botprothesen?

Indien u een van bovenstaande vragen met ‘ja’  beantwoord hebt kunt u helaas niet deelnemen aan het onderzoek.
Indien u alle vragen met ‘nee’ heeft beantwoord of u twijfelt, vraag dan aan uw behandeld cardioloog voor meer informatie omtrent de studie.

Sluit de enquête