• Patiënteninformatie

  Lees meer in het volgende blad:

  Wat is coilen van een aneurysma?

  Hierbij wordt een vaatkatheter in de liesslagader ingebracht en naar de monding van het aneurysma gedirigeerd. Via deze geleidekatheter worden dan spiraaltjes van platina in het aneurysma gebracht, die daarin opkrullen en de holte van het aneurysma geheel opvullen waardoor deze afgesloten is van de bloedaanvoer en niet meer opnieuw kan gaan bloeden (zie afb. rechts). Voordeel van de endovasculaire behandeling is dat het niet nodig is om een open operatie te doen. Nadeel is dat het soms niet mogelijk is om het aneurysma met behulp van coils in één keer volledig en definitief af te sluiten, zodat regelmatige controle foto's (angiografie) en soms meerdere behandelingen nodig zijn.  

  De voordelen van coiling

  • Sommige aneurysma's bevinden zich op een niet of moeilijk te bereiken plaats voor de neurochirurg. Met coiling kunnen deze plaatsen vaak wél bereikt worden.
  • Wanneer iemand reeds een hersenbloeding heeft gehad (aneurysma is dus reeds gescheurd) dan is de kans op een tweede bloeding binnen enkele dagen groot. In deze periode kan géén clip geplaatst worden. Coilen kan dan wél.
  • Iemand met een slechte conditie kan een zware hersenoperatie niet doorstaan. Met de coil-behandelijk hoeft dit geen probleem te zijn.

  De nadelen van coiling

  • Als het aneurysma geen "nek" heeft , zou het niet goed op zijn plaats blijven zitten
  • Kleine aneurysma's zijn moeilijker te coilen. 

   

  Lees meer

Sluit de enquête