• Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    CT-Scan

    Het voornaamste doel van het onderzoek is om met behulp van de CT-scanner te bekijken of er vernauwingen zijn in de kransslagaderen, de slagaders rondom het hart, die de hartspier van bloed voorzien. De CT-scan van het hart is een relatief nieuwe techniek. Tegenwoordig is het mogelijk hiermee het hart en de kransslagaders scherp af te beelden. Door de toegenomen snelheid van de CT-scanners en met behulp van intelligente computer berekeningen is het namelijk mogelijk geworden met de CT-scan röntgenfoto’s te maken op het moment dat het hart heel kort even niet beweegt, in de pauze tussen twee hartslagen in. Hiervoor is het wel van belang dat het hart rustig klopt en de adem 10-15 seconden wordt vastgehouden. Om het hart rustiger te laten kloppen moet enkele uren voor het onderzoek een extra tablet ingenomen worden.

     

    Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel die langzaam in de CT-scanner schuift.  De CT-scanner is ongeveer 50 centimeter diep. In de CT-scanner bevindt zich een röntgenbuis, waarmee foto’s worden gemaakt. Vanuit de buis worden röntgenstralen door uw lichaam gestuurd. Die stralen worden opgevangen en omgezet in elektrische signalen. Die signalen worden weer verwerkt door een computer. De röntgenbuis draait tijdens het maken van de foto’s rond. Dat maakt enig lawaai, maar u ziet en merkt hier verder niets van.

    Bij de CT-scan van het hart is het noodzakelijk dat een jodiumhoudende contrastvloeistof wordt toegediend, die in de ader wordt gespoten en de kransslagaderen zichtbaar maakt op de scan. Bij het gebruik van dit jodiumhoudend contrastmiddel kunnen bijwerkingen optreden. Door verbetering van het contrastmiddel komen deze tegenwoordig nog maar zelden voor. Als er toch bijwerkingen optreden, zijn deze over het algemeen goed te behandelen.

     

    Lees meer

  • Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    Wat is een duplexonderzoek van de bloedvaten?

    Een duplexonderzoek is een combinatie van een echografie van de vaten en een doppler onderzoek. 

    • Echografie van de vaten
      Een echografie is het uitzenden en opvangen van geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (“ultrageluid”). De organen en bloedvaten kaatsen deze geluidsgolven terug. Dit geluid wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een beeldscherm. U hoort of voelt dit geluid niet en het is onschadelijk.

    • Doppleronderzoek
      We maken tijdens dit onderzoek ook gebruik van “doppler techniek”. Dit is een geluidstechniek om de snelheid van de bloedstroom te meten. Dit geluid kunt u wel horen, maar is niet schadelijk voor uw gezondheid. Het doel van het duplexonderzoek is het beoordelen van de slagaders in de hals, buik, armen of benen (arteriële duplex) en/of de (spat)aders in de benen (veneuze duplex).

    Voorbereiding

    Voor de duplexonderzoeken hoeft u geen specifieke voorbereidingen te treffen, denk alleen aan de volgende punten:

    • Trek gemakkelijk kleding aan. Doe bijvoorbeeld geen coltrui aan bij een onderzoek van de hals of een lange onderbroek bij een onderzoek van de benen. Bij een onderzoek van de benen moet u uw benen helemaal vrij maken.
    • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion. 

    Lees meer

  • MRI

    Bij een MRI-scan worden foto's gemaakt van doorsneden van het lichaam waarbij o.a. de hartspier, de kleppen of de grote slagaderen goed in beeld worden gebracht. Een MRI-scan werkt met sterke elektromagnetische straling. Deze straling is niet gevaarlijk. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Tijdens de MRI zijn voortdurend harde ratelende geluiden te horen zijn. De patiënt krijgt een koptelefoon op om het geluid te dempen.

    Wat ziet de arts?

    De arts ziet met een MRI-scan beschadigingen en/of afwijkingen aan:

    • Organen (hersenen, hart, maag, lever, nieren, darmen)
    • Bloedvaten (dan heet het onderzoek een MRA-scan)
    • Botten
    • Spieren
    • Pezen
    • Zenuwen

    Personen met een pacemaker of ICD mogen niet altijd in een MRI-scan. De sterke magneet kan pacemakers en ICD’s ontregelen. Er bestaan MRI-veilige pacemakers en ICD's.

    Lees meer

Sluit de enquête