Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

Wat is een doppleronderzoek?

Bij een doppleronderzoek wordt er met een soort pen naar uw bloedvaten geluisterd. Dit gebeurt met een staafje, zo groot als een balpen, en geleidende gel. De geluidsgolven die het staafje uitzendt, worden door het bloed dat door de slagaders stroomt teruggekaatst. Vervolgens vangt het staafje de golven weer op en dit signaal wordt door het dopplerapparaat hoor- en zichtbaar gemaakt. Het geluid dat u hoort is een versterking van dit signaal. Dit lawaai is normaal. Op een monitor zijn deze golven te zien.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn of andere voorbereidingen te treffen. U moet uw benen helemaal vrij maken. Trek daarom geen lange onderbroek aan.

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  1. De laborant brengt de geleidende gel aan op de te onderzoeken plaatsen. Dit om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Met behulp van het dopplerapparaat, wordt op diverse plekken van uw benen en/of armen naar de doorstroming van het bloed in de slagaders geluisterd. Ook meet de laborant uw bloeddruk aan uw armen, benen en tenen.
  2. Voor het tweede gedeelte van het onderzoek vragen wij u maximaal vijf minuten op een loopband te lopen. Daarna gaat u weer liggen en meet de laborant opnieuw de bloeddruk aan de armen en de benen.