Trombosearm (UEDVT)

Wat is een trombosearm?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Sluit het bloedstolsel een ader af, dan noemen we dat een veneuze trombose. Wanneer de trombose in de arm ontstaat, noemen we dit armvenetrombose of kortweg ‘een trombosearm’.

Symptomen

De symptomen van een trombosearm lijken erg op de klachten van een trombosebeen: een gezwollen en pijnlijke arm. Daarnaast kan de arm een rood-paarse kleur krijgen, kan de huid strakgespannen staan en glanzen, en kan de arm warm aanvoelen. Belangrijk: niet iedereen krijgt deze klachten of uiterlijke kenmerken!

Oorzaken

Er zijn een aantal situaties waarvan bekend is dat deze het risico op trombose verhogen. Bekende factoren zijn bijv. operaties, het gebruik van de anticonceptiepil, zwangerschap en kraambed. Trombose kan ook optreden doordat het bloed sneller kan stollen dan normaal. We noemen dat een verhoogde stollingsneiging (trombofilie). Deze verhoogde stollingsneiging van het bloed is vaak aangeboren. Meestal bestaat er een combinatie van erfelijke- en omgevingsfactoren.

Gevolgen

Wanneer het bloedstolsel losschiet, kan dit een longembolie veroorzaken. Een longembolie is een afsluiting van de vaten in de longen door een bloedstolsel.

De kans op lange termijn klachten na een trombosearm is vrij groot; moeheid, pijn of tintelingen en gevoelloosheid in de arm. Wanneer er sprake is van een blijvende zwelling en verkleuring van de huid van de arm spreken we van een Post Trombotisch Syndroom (PTS).