Wat is een wond?

Een wond is een verbreking van de continuïteit van weefsel, veroorzaakt door een trauma of pathologische aandoening. Een complexe wond wordt gedefinieerd als een wond met een verstoorde genezingstendens ten gevolge van pathofysiologische factoren.

Symptomen

 • Chirurgische wonden
  Een chirurgische wond is een wond die aangebracht wordt in een ziekenhuis tijdens een operatie door een specialist. Deze wond heeft mooie rechte wondranden. is onder steriele omstandigheden aangebracht en is dus een ideale wond die onder normale omstandigheden probleemloos geneest. Als een chirurgische wond toch infecteert spreekt men van een postoperatieve wondinfectie.
 • Traumatische wonden
  Traumatische wonden zijn verwondingen aan de huid en onderliggend weefsel en gevolge van geweld van buitenaf, zoals wrijving of aangebracht met een stomp of scherp voorwerp. Tot traumatische wonden worden schaafwonden, snijwonden scheurwonden (skin tears) en penetrerende (perforerende) wonden gerekend (schot- steek- en bijtwonden). 
 • Oncologische wonden of ulcera
  Een oncologische wond is een wond die ontstaat ten gevolge van tumorgroei, primair of van metastasen. Het onderliggende weefsel is dan ook altijd kwaadaardig. Een oncologische wond is een wond die ontstaat ten gevolge van de behandeling van een maligniteit zoals chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie.
 • Decubitus
  Decubitus is de medische term voor doorliggen of doorzitten. Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid veroorzaakt door aanhoudende druk en/of schuifkrachten. 
 • Incontinentie dermatitis
  Incontinentie dermatitis, ook wel vochtletstel genoemd, is een huidletsel dat ontstaat door langdurig contact met urine en/of ontlasting. Het bijtende effect van urine en/of ontlasting kan de huid doen verweken. Er ontstaat roodheid van de huid en de oppervlakkige huidlagen kunnen stuk gaan. 

 

Oorzaken

Een wond kan verschillende oorzaken hebben.