• Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    Endoveneuze ablatietherapie

    De endoveneuze ablatietherapie is een belangrijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen. Het grote voordeel is dat er meestal geen narcose nodig is, want deze behandeling kan plaatsvinden onder lokale verdoving. Via een kleine snede door de huid wordt een dunne laserdraad in het bloedvat aangebracht. Met behulp van de warmtebron wordt het bloedvat gesloten en van binnenuit dichtgebrand. Vervolgens worden de resten van het uitgeschakelde bloedvat door het lichaam opgeruimd.

     

    Lees meer

  • Patiënteninformatie

    Lees meer in het volgende blad:

    Wat is Foam echosclerose?

    Hierbij wordt onder geleide van de duplex (het echo apparaat) foam in de middelgrote tot grote spataderen gespoten. Foam is sclerosans gemengd met lucht. Het voordeel hiervan is dat u niet geopereerd hoeft te worden en dat de foam met een prik in het been in het vat gespoten kan worden. Na de behandeling moet u enkele weken een elastische kous dragen.

     

     

  • Wat is de Sclereocompressie therapie?

    Bij sclerocompressie therapie worden de spataderen met een kleine naald aangeprikt met een vloeistof. Daarna krijgt u een drukverband en een steunkous om. Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het 'wegspuiten' van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine en middelgrote spataderen of als nabehandeling van een eerder gedane laserbehandeling of ambulante flebectomie. Bij deze behandeling is geen verdoving nodig en u houdt er geen littekens aan over. Deze behandeling wordt toegepast bij kleine spataderen en kleine vertakkingen. Na de behandeling moet u enkele weken een elastische kous dragen.

    Lees meer

  • Wat zijn steunkousen?

    Therapeutisch elastische kousen geven u ondersteuning en druk op uw been of benen. Deze druk wordt ook wel compressie genoemd. De compressie van de steunkous is het hoogst bij het onderbeen / de enkel en wordt gradueel minder naar boven toe. Door de compressie, die van buiten op uw benen wordt uitgeoefend, wordt de circulatie van uw bloed gestimuleerd. De elastische steunkous geeft een dusdanige druk en duwt als het ware uw bloed omhoog richting het hart. Uw onderbenen worden weer voorzien van voeding en zuurstof. Eventueel vocht dat zich heeft opgehoopt wordt met de juiste kous afgevoerd, en de dikte van uw been of benen wordt minder. Afhankelijk van de ernst van uw klachten kunt u kiezen uit kniekousen, dijbeen steunkousen of een steunpanty. Ook kunt u de keuze maken voor kousen met of zonder naad en met of zonder voetstuk. Er zijn voor wat de druk betreft verschillende typen elastische kousen, onder te verdelen in drukklassen.

    Onderhoud van steunkousen

    Goed onderhoud is belangrijk voor het effect van de steunkousen. Was uw kousen regelmatig (2-3 keer in de week) en let op het wasvoorschrift. De meeste kousen kunnen niet in de droger en er mag geen wasmiddel gebruikt worden. U kunt de kousen het best met de hand wassen in lauwwarm water. Dep de kousen droog met een handdoek tot het water er zo goed mogelijk uit is. Vooral de kousen niet uitwringen en geen warmte van apparaten of de zon gebruiken. Dit tast de elastische kousen aan. Door wassen wordt de kous soepeler en gemakkelijker aan en uit te trekken. Ook is het wassen van de kous beter voor de elastische draden en de druk van de kous. Stop de kousen ook niet in de droger of centrifuge.

    Steunkousen aan- en uittrekken

    Wij adviseren u de elastische kousen aan te trekken op het moment dat uw benen het dunst zijn, dat is ’s ochtends. Let op met uw mogelijk scherpe nagels en zorg dat u geen ringen of armbanden draagt. Wilt u het helemaal veilig doen en wilt u optimale grip, dan kunt u ook rubberen steunkoushandschoenen dragen. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor het aan- en uittrekken van steunkousen.

    Elastische kousen en hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Het aantal kousen, de frequentie en de vergoeding hangt af van uw verzekering en verzekeraar.

    Lees meer

Sluit de enquête