Leefregels voor thuis
Na uw hartoperatie zal uw conditie minder zijn dan voor de operatie. Dit uit zich er met name in dat u sneller vermoeid bent na inspanning. Verder kan er in het begin concentratieverlies voorkomen, dit kan aanleiding geven tot irritaties. Vaak gaat het herstel gedurende de eerste dagen tot weken vrij snel, maar het hele herstel kan wel enkele maanden duren. De hersteltijd na een open hart operatie is voor iedereen anders.

Wondgenezing
Het borstbeen is tijdens de operatie in de lengte doormidden gezaagd. Aan het einde van de operatie worden beide helften weer stevig aan elkaar bevestigd met roestvrijstalen draden. In principe worden deze staaldraden nooit meer verwijderd. De volledige genezing duurt ongeveer drie maanden. Om het borstbeen te ontzien is het verstandig om de eerste weken na de operatie:

  • Geen zware dingen te tillen
  • Niet de hond uit te laten
  • Niet te fietsen
  • Geen auto te rijden
  • Niet te zwemmen
  • Geen zware huishoudelijke werkzaamheden te doen

Na zes weken is de genezing van het borstbeen zover gevorderd dat de meeste dagelijkse handelingen weer verricht kunnen worden. Na de operatie zal het gevoel van de borstkast in 90 % van de gevallen anders zijn dan voor de operatie. Er kan sprake zijn van een doof gevoel of juist een scherpe pijn. Dit komt doordat kleine huidzenuwtakjes zijn doorgenomen. De operatiewonden zijn over het algemeen dicht als u naar huis gaat. U kunt gewoon elke dag douchen. Gebruik de eerste dagen geen zeep bij de wonden en droog de wond en het gebied rond de wond deppend af. Om te voorkomen dat de wond week wordt, raden wij u af om de eerste weken na de operatie een bad te nemen. Als de huid met metalen nietjes is gesloten, moeten deze na twee weken worden verwijderd. Deze metalen nietjes kunt u door de assistent bij de huisarts laten verwijderen. De verpleegkundige zal u hiervoor bij het ontslag een speciaal tangetje meegeven.

Pijn in de borstkas

Aan de borstkas zitten nogal wat spieren vast die we bij normale dagelijkse bewegingen gebruiken. Tijdens de operatie zijn die ontwricht en dat is de eerste weken te voelen. De spierpijn wordt geleidelijk minder, maar kan wel zes tot acht weken aanhouden.

Steunkousen (tedkousen)

Bij het maken van omleidingen voor de vernauwde kransslagaders wordt vaak behalve de borstader ook een beenader gebruikt. In de eerste weken na de operatie kan hierdoor de terugstroom van bloed uit het geopereerde been naar het hart verstoord zijn. Het been kan hierdoor dik worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u de steunkous aantrekt voordat u uit bed stapt. Deze kous draagt u ongeveer zes weken. U krijgt de kousen van het ziekenhuis. Deze kousen kunnen gewoon gewassen worden.

Aanvullende informatie voor patienten na een hartklepoperatie of met atriumfibrilleren
Bloedverdunners
Na het ontslag uit het ziekenhuis moet u medicijnen, bloedverdunners (antistol) innemen om de stolling van het bloed te remmen. Hierdoor wordt voorkomen dat stolsels ontstaan op de hartklep of in de boezems. Welke middelen worden voorgeschreven hangt van meerdere factoren af. Belangrijk om te weten is dat bij gebruik van deze medicijnen het bloeden van een wond(je) sterker is dan normaal omdat het bloed dunner is door de medicijnen. Wanneer u een mechanische hartklep hebt gekregen, moet u levenslang bloedverdunners gebruiken. Wanneer u bloedverdunners krijgt in verband met boezemfi brilleren zal uw cardioloog tijdens uw controle op de polikliniek bepalen of, en zo ja, hoelang u bloedverdunners moeten blijven gebruiken.

Trombosedienst
Wanneer u Sintrommitis (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon) gebruikt moet uw bloed geregeld gecontroleerd worden door de trombosedienst. Door de mate van ontstollen van het bloed te meten wordt de dosis van de bloedverdunners bepaald. Wanneer u door de trombosedienst geprikt bent krijgt u dezelfde of de dag erna een overzicht van het aantal bloedverdunners die u ieder dag moet nemen. Wanneer u goed bent ingesteld op de bloedverdunners krijgt u een schema van het aantal bloedverdunners voor een paar weken.

Antibiotica na een hartklepoperatie
Voor alle patiënten die aan een hartklep zijn geopereerd, geldt zowel voor als na de operatie dat zij bij medische ingrepen antibiotica moeten krijgen. Met medische ingrepen bedoelen wij bijvoorbeeld:

Verwondingen;
Tandheelkundige behandelingen. Geef aan uw tandarts door dat u een hartklepoperatie hebt ondergaan en laat dit noteren in uw tandheelkundig dossier. Afhankelijk van de ingreep of behandeling wordt afgesproken welke antibiotica wordt voorgeschreven.

 

Sluit de enquête