Aortadissectie chirurgie

Er zijn 2 typen aortadissecties, afhankelijk van de plaats in de aorta:

  • Type A: de scheur in de binnenste laag van de aorta ontstaat vlak na het hart en loopt door tot in de aortaboog, de grote lichaamsslagader vlak boven het hart
  • Type B: de scheur begint in het afdalende deel van de aorta voorbij de belangrijke slagaders van het hoofd en de armen

Bij een dissectie van Type A is de sterftekans groot. Zonder ingrijpen: is de kans groot dat het bloedvat volledige scheurt en er een fatale bloeding ontstaat; is de kans groot dat de scheur zich uitbreidt naar de aortaklep; bestaat de kans dat de scheur de kransslagaderen van het hart afsluit en dreigen de slagaderen naar het hoofd en de hersenen afgesloten te raken. Indien er sprake is van een type A dan zal een spoedoperatie moeten plaatsvinden en deze zal worden uitgevoerd door een cardiothoracaal chirurg. Tijdens een dissectie operatie vervangen onze artsen een zo groot mogelijk deel van de gescheurde aorta door een kunststof buisprothese. Eventueel wordt de aortaklep vervangen of gerepareerd.

Bij een dissectie van Type B behandelt de arts eerst de hoge bloeddruk. De patiënt wordt opgenomen op een intensive care afdeling en krijgt per infuus medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als de bloeddruk laag genoeg is, gaat de patiënt naar een gewone verpleegafdeling.

Bij een acute type B-dissectie kiest de vaatchirurg, indien nodig, voor een endoprothese of een operatie. Per patiënt en situatie wordt bekeken wat de beste optie is.