Endoflebectomie

In sommige gevallen is de vene in de lies zo ernstig beschadigd dat een open chirurgische behandeling nodig was. Dit heet een endoflebectomie. Het bloedvat wordt in de lengte opengesneden en het litteken materiaal in de ader wordt voorzichtig verwijderd. In de vernauwde of verstopte aderen richting het hart worden vervolgens één of meerdere stent geplaatst teneinde de afvloed richting het hart te herstellen.

 

 

Endoflebectomie en AV fistel

Omdat de kans op een nieuwe trombose direct na de operatie erg hoog is wordt een endoflebectomie altijd gecombineerd met het aanleggen van een verbinding tussen de slagader en de ader ook wel genoemd een Arterioveneuze (AV) fistel.

Deze verbinding zorgt ervoor dat de bloedstroom door de vene vele malen hoger wordt hetgeen de kans op een trombose verminderd. Op de foto hieronder ziet u zo een verbinding, deze bestaat uit een kort plastic buisje van 6 mm doorsnede en ongeveer 8 cm lang.

 

In de bekken aderen houden meerdere stents de afvoerende ader open met daaronder in de lies de endoflebectomie en de verbinding tussen arterie en venen, de AV-fistel.