• Wat is post-trombotisch syndroom?

  Het post-trombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaat bij mensen die een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Bij PTS wordt met name de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen, waardoor het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart. Daarnaast kunnen de kleppen in de aderen kapot gegaan zijn, wat ook een slechtere afvloed van het bloed uit het been veroorzaakt.  Door deze verslechterde terugstroom hoopt bloed en vocht zich op in het been, hetgeen de PTS klachten veroorzaakt.

  Het PTS ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar na een DVT en komt bij 20-50% van de mensen met een DVT voor. Het is een chronische aandoening: een aandoening die nooit meer helemaal over gaat.

  Als de trombose gelokaliseerd is tussen de liesader en de onderste holle ader, waarbij de patiënt niet alleen een gezwollen kuit maar ook een gezwollen bovenbeen heeft, dan is de kans op het ontwikkelen van een PTS bijna 80% en zullen de klachten over het algemeen ernstiger zijn.

  Symptomen

  Bij PTS heeft u veel last van uw been. Het been voelt zwaar en vermoeid aan en kan rood tot paars gekleurd zijn. In het been hebben zich spataderen gevormd. Vaak zit er vocht in het been, daardoor staat de huid strakgespannen. Ook kan er na verloop van tijd een wond aan het been ontstaan. Deze wond geneest maar moeilijk, vandaar dat deze klacht bekend staat onder de naam open been (ulcus cruris)

  Doordat het bloed minder goed terug kan stromen naar het hart zal bij inspanning, waarbij er meer bloed naar het been stroomt, de afvloed belemmerd worden wat nog meer klachten veroorzaakt. Uiteindelijk zullen patiënten moeten stoppen met lopen en gaan zitten. Bij voorkeur moet de patiënt met het been omhoog liggen zodat "het been kan leeglopen".  Dit laatste staat bekend als een veneuze claudicatio en komt meer voor na een trombose vanaf de liesader naar het hart.

  Oorzaken

  Bij een PTS is de afvloed van het been ten gevolge van verstoppingen en vernauwingen in de aderen en eventueel kapotte kleppen verminderd. Hierdoor hoopt zich het bloed in het been met vocht op en neemt de druk in de aderen toe. Deze verhoogde druk in de aderen veroorzaakt schade aan de huid. Hierdoor kan de huid donker, harder worden en uiteindelijk ook kapot gaan met als gevolg een open been/ulcus cruris.

  Lees meer

 • Wat is diep veneuze trombose?

  Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Diep veneuze trombose (DVT) komt voor in de aderen en dan meestal in de benen. Dit wordt dan een trombosebeen genoemd. Net als in het been kan er ook trombose in de arm ontstaan. Dit heet armvenetrombose of kortweg ‘een trombosearm’.

  Diep veneuze trombose komt voor bij ongeveer 2 op de 1000 personen per jaar.

  DVT

  Wat zijn de klachten van diep veneuze trombose?

  Trombose kan verschillende klachten geven. De bekendste klachten van een trombosebeen zijn:

  • Een dik en pijnlijk been
  • Een rood-paarse kleur van het been
  • Een strakgespannen en glanzende huid
  • Een been dat warm aanvoelt

  Belangrijk: niet iedereen krijgt deze klachten! Sommige mensen hebben alleen pijn die op hevige spierpijn lijkt en hebben verder geen klachten. 

  De belangrijkste klachten bij een trombosearm zijn pijn en/of een dikke arm.

  Wat zijn de oorzaken van diep veneuze trombose?

  Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld:

  • Een operatie
  • Een lange tijd bedrust, bv. bij ziekte
  • Een lange reis
  • Kanker
  • Het gebruik van de anticonceptiepil
  • Zwangerschap of kraambed
  • Erfelijkheid 

  Meestal is er een combinatie van erfelijkheid en een andere oorzaak.

  Wat zijn de gevolgen van diep veneuze trombose?

  • Er is een kans dat het stolsel los raakt. Dit stolsel kan via het bloed in je longen terechtkomen. Dat heet een longembolie. Een longembolie kan de volgende klachten geven: kortademig zijn, pijn bij zuchten en hoesten
  • Een bloeding: bijvoorbeeld rode urine, een bloedneus of bloed bij de ontlasting
  • Overgevoeligheid: jeuk of huiduitslag
  • De klachten van je been worden erger tijdens de behandeling

  Na trombose in het been kan een blijvende ziekte ontstaan. Het gaat om het Post-Trombotisch Syndroom (PTS). 

  Wat is het Post-Trombotisch Syndroom (PTS)?

  Bij PTS wordt vooral de afvloed van het bloed belemmerd door de vernauwde, verlittekende aderen. Hierdoor kan het bloed niet goed terug stromen naar het hart. Daarnaast kunnen de kleppen in de aderen kapot zijn gegaan. Dit veroorzaakt ook een slechtere terugstroom van het bloed uit het been. Door deze slechte terugstroom hoopt bloed en vocht zich op in het been, wat de PTS klachten veroorzaakt.

  Bij 20 tot 50% van de personen met diep veneuze trombose zal een PTS ontstaan. In 5-10% zelfs een ernstige vorm.

   

  Lees meer

Sluit de enquête