• Wat is een mitraalklep?

    De mitraalklep is één van uw 4 hartkleppen. Deze klep ligt tussen de linker voorkamer (boezem) en linkerkamer en bestaat uit twee klepbladen. Aan de onderkant van deze klepbladen zitten fijne koordjes (chordae) die verbonden zijn aan de papillairspieren welke aan de binnenkant van de linkerkamer vastzitten.  De klepbladen zitten vast met een klepring in de hartspier.  Bij het samentrekken van de linkerkamer sluit de mitraalklep zich en laat geen bloedstroom van de linkerboezem naar de linkerkamer toe. Tijdens het samentrekken van de linkerkamer wordt  het zuurstofrijkbloed naar de grote lichaamsslagader (aorta) gebracht. In de ontspanningsfase van de linkerkamer opent de mitraalklep zich weer en stroomt er bloed in de linkerkamer. Doordat de mitraalklep zich op gezette tijden volledig opent en sluit, zorgt de mitraalklep ervoor dat het bloed de goede kant opstroomt en niet terug lekt.

    Het goed functioneren van de mitraalklep hangt niet alleen af van de soepelheid van de klepbladen maar ook van de bloedvoorziening in de hartspier.
    Er kunnen verschillende problemen met de mitraalklep zijn, waardoor deze niet meer helemaal sluit of volledig opengaat. De volgende aandoeningen kunnen van toepassing zijn:

     

    Lees meer

Sluit de enquête