Wat is een nutcracker?

Een Nutcracker is een aandoening waarbij de afvoerende ader van de linker nier bekneld is geraakt tussen de hoofdslagader in de buik en een slagader naar de darmen. Het bloed uit de linker nier kan niet normaal naar het hart vloeien en gaat een alternatieve route zoeken. Deze alternatieve route is meestal naar de onderbuik met als gevolg dat men spataderen in de buik ontwikkeld.

Symptomen

Als gevolg van  de afvloed belemmering van de linker nier ontstaat er een stuwing van de linker nier die pijnklachten in de rug en in de linker flank kunnen veroorzaken. Door deze stuwing kan er ook microscopisch bloed in de urine voorkomen. Daarnaast kunt u klachten krijgen door de spataderen in de buik. Deze klachten kunnen een zwaar gevoel in de onderbuik zijn, mogelijk gerelateerd aan de menstruatie. Ook kan er kort na de geslachtsgemeenschap pijn ontstaan en kunt u aambeien ontwikkelen. Vaak worden de klachten verward met klachten gerelateerd aan gynaecologische afwijkingen.  Vanuit de spataderen in de buik kunnen spataderen in de benen ontstaan. Deze zitten met name aan de binnenzijde van de bovenbenen, iets meer naar achteren.

Oorzaken

De vernauwing in de nier ader kan veroorzaakt worden door het feit dat de ader achter de hoofdslagader in de buik loopt en bekneld is tussen de hoofdslagader en de wervelkolom. Ook kan de ader beklemd zitten tussen de hoofdslagader en een slagader naar de darmen.
 

Onderzoeken

Behandeling

Conservatief

Er is geen specifieke conservatieve behandeling voor deze aandoening.

Invasief

  • Stenten: Als de vernauwing in de nier ader bevestigd is op een duplex, MRV, CTV of een flebografie en de klachten van patiënt passen hierbij dan kan de vernauwing behandeld worden. Hiervoor wordt, terwijl u slaapt, via de lies een katheter in de nier ader geplaatst en door deze katheter wordt de vernauwing gedotterd en vervolgens gestent.
  • Operatie: Bij een operatie wordt de ader los gemaakt van de onderste holle ader en opnieuw op een andere plaats met de onderste holle ader verbonden. Maar sinds er de mogelijkheid bestaat om middels stenting deze vernauwing te behandelen wordt deze grote operatie nagenoeg nooit meer uitgevoerd.

Resultaten

Het doel van de behandeling is de afvloed van de nier weer te normaliseren. Als dit goed gelukt is, hetgeen nagenoeg altijd lukt, verdwijnen de klachten van pijn in de rug en de linkerflank en mogelijk de klachten in de buik door het afnemen van de druk op te spataderen in de buik. Belangrijk is te weten dat ondanks een goede functionerende, doorgankelijke stent het toch zo kan zijn dat de klachten blijven. Dit laatste komt omdat de klachten ook door andere oorzaken verklaard kunnen worden. De normale verwachting mag zijn dat als de klachten en de bevindingen bij elkaar passen er 70-80% kans is op succes. Maar duidelijk is dat de kans op succes zeker geen 100% is. Na een stenting van de linker nier ader moet men ook minimaal zes maanden bloedverdunning middelen gebruiken. Verwacht mag worden dat op de lange termijn de stents goed open blijven.