De operatie

De Neochord-techniek kan worden uitgevoerd als de aanhechting van de hartklep kapot is en daardoor niet meer goed sluit. Via een speciaal hulpmiddel kan de chirurg via een kleine opening aan de linker van de borstkas en dan via de punt van het hart  bij de ‘lekkende’ klep komen. Zonder het hart van de patiënt stil te leggen kan hij vervolgens de aanhechting kunstmatig herstellen. Voor de operatie is wel algehele narcose vereist.

Na de operatie wordt u, overgeplaatst naar de Intensive Care afdeling F3 . Tijdens uw verblijf op deze afdeling krijgt u een intensieve verzorging en bewaking.  Zo gauw als uw conditie het toelaat, meestal de dag erna, zal u overgeplaatst worden naar de Medium Care of de verpleegafdeling. Aangezien het een minder belastende techniek betreft kan het herstel ook vlotter verlopen en kunt u ook sneller weer naar huis.

Complicaties van de Neochord procedure

Aan iedere operatie zijn complicaties verbonden, dit zal uitgebreid met u besproken worden tijdens het gesprek met de hartchirurg.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Bloeding: die kunnen zowel tijdens als na de operatie ontstaan in de borstkas of in het hartzakje.  In beide gevallen zal de chirurg kijken wat de oorzaak is van de bloeding en deze behandelen.  
  • Geleidingsstoornissen of ritmestoornissen: Deze kunnen met medicijnen of een tijdelijke pacemaker worden behandeld.
  • Vorming van een bloedstolsel waardoor een beroerte (CVA) of een trombosebeen kan ontstaan.
  • Infecties: dit kan een blaasontsteking, luchtweginfectie of een infectie aan de operatiewond zijn. In het algemeen zijn deze goed te behandelen met medicijnen. In het geval van een wondinfectie kan het noodzakelijk zijn om de wond weer te openen zodat de infectie ontlast kan worden.
  • Klaplong (pneumothorax): indien er onverhelpt een beschadiging van de long is ontstaan tijdens de operatie kan een klaplong ontstaan. Daarom wordt er voor de zekerheid een drain achtergelaten. Echter ook in de dagen nadien kan er nog een klaplong ontstaan waardoor er wederom een drain geplaatst moet worden.