Wat is een longembolie?
Een longembolie wordt veroorzaakt door een bloedstolsel in de vaten van de longen waardoor de normale bloeddoorstroming verhinderd wordt. Over het algemeen treden klachten vrij plotseling op. Een enkele keer gaat het geleidelijk; het duurt dan enkele dagen tot weken voordat duidelijk is dat er iets niet in orde is.
© Longfonds
Symptomen
Als er een afsluiting van een longslagader is ontstaan door een longembolie dan kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- U gaat heel snel en oppervlakkig ademhalen
- Het ademhalen doet erge pijn
- U krijgt het heel benauwd
- U moet hoesten
- Soms hoest u sliertjes bloed op
Door de aanwezigheid van een stolsel in de longslagader kan er een hoge bloeddruk in de longslagaders ontstaan, ook wel pulmonale hypertensie genoemd. Deze aandoening treedt op bij 1-3% van alle patiënten na een longembolie. De verschijnselen zijn:
- Toenemende ernstige kortademigheid
- Flauwvallen
- Dikke enkels aan het einde van de dag
Als pulmonale hypertensie tijdig wordt herkend is deze goed te behandelen.
Oorzaken
Vaak ontstaat een longembolie door trombose, omdat er een stolsel los schiet uit de diepe veneuze vaten van het been. Zo’n losgeschoten stolsel wordt een embolie genoemd. Het stolsel kan zich verplaatsen met de bloedstroom mee en loopt vast in de kleine bloedvaatjes van de longen.
Gevolgen
Een longembolie kan dodelijk zijn. Vandaar dat u zo spoedig mogelijk behandeld moet worden als er trombose bij u ontdekt wordt.