• Patiënteninformatie

  Lees meer in het volgende blad:

  Wat is een duplexonderzoek van de aderen?

  Bij dit onderzoek worden middels echografie de aderen in de lies en de knieholte in beeld gebracht. Normaal kan een ader dichtgedrukt worden als er geen stolsel aanwezig is. Als er wel een stolsel de ader gevuld heeft, dan kan de ader niet meer plat gedrukt worden en blijft hij gevuld. Ook kan gekeken worden of er nog bloed door de ader heen stroomt. Als of in de knieholte of in de lies een DVT (Diep Veneuze Trombose) wordt geconstateerd is de diagnose gesteld en volgt de behandeling. Als het hele been dik is, is er verdenking op een DVT boven de liesaderen. Er wordt met de duplex verder gekeken of de aderen worden middels een andere techniek (MRV of CTV) in beeld gebracht om te besluiten wat de beste behandeling is.

  Voorbereiding

  Voor de duplexonderzoeken hoeft u geen specifieke voorbereidingen te treffen, denk alleen aan de volgende punten:

  • Trek gemakkelijk kleding aan. Doe bijvoorbeeld geen coltrui aan bij een onderzoek van de hals of een lange onderbroek bij een onderzoek van de benen. Bij een onderzoek van de benen moet u uw benen helemaal vrij maken.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion.

  Lees meer

 • Flebografie is een onderzoek waarbij via een punctie in het been een katheter wordt opgevoerd en vervolgens met een contrastmiddel onder doorlichting met röntgenstralen de aderen worden afgebeeld. Dit onderzoek gaat altijd vooraf aan een eventuele behandeling. Dit onderzoek vindt plaats op de operatiekamer of op de afdeling radiologie van het Maastricht UMC+.

   

Sluit de enquête