Verwijderen thymus (zwezerik)

Het verwijderen van de zwezerik (thymus) een zogeheten thymectomie, wordt met name toegepast bij patiënten die lijden aan de ziekte MG (Myasthenia Gravis). Dit is een zeldzame aandoening die zich kenmerkt door ernstige spierzwakte. Patiënten krijgen door de ziekte onder andere te kampen met toenemende vermoeidheid. Zonder ingrijpen kunnen op den duur ook de ademhalingsspieren dusdanig verzwakken dat de patiënt beademd moet worden en risico loopt om te overlijden. Myasthenia Gravis wordt veroorzaakt, doordat in de zwezerik de productie van antilichamen wordt gestimuleerd die zich hechten aan spiercellen. Zodoende blokkeert de spierfunctie. Via een chirurgische ingreep kan de zwezerik worden verwijderd om de spierverzwakking tegen te gaan.

 

Minimaal invasief

Omdat de zwezerik zich achter het borstbeen bevindt moet de operateur normaliter de gehele borstkas openen. Bij Maastricht UMC+ wordt de ingreep met de Da Vinci operatierobot op een zogenoemde minimaal invasieve manier uitgevoerd. Cardiothoracaal chirurg Jos Maessen legt uit wat daar het voordeel van is: "Met de robot hoeven we slechts een beperkt aantal kleine incisies van één centimeter te maken bij de patiënt. Een dergelijke methode draagt bij aan een veel vlotter herstel. Als de patiënt bij wijze van spreken vrijdag wordt geopereerd kan hij zondag alweer naar huis." Uit het onderzoek bij 125 patiënten blijkt verder dat zij na behandeling minder medicatie nodig hebben. De chirurgen tonen bij de patiënten aan dat de robotmethode bewezen effectief en veilig is.

Expertisecentrum

Het Maastricht UMC+ geldt inmiddels als een Nederlands expertisecentrum als het om aandoeningen van de zwezerik gaat en krijgt verwijzingen uit het hele land. "Wij doen met de operatierobot bijvoorbeeld ook ingrepen bij patiënten die een tumor aan de zwezerik hebben," zegt Prof. dr. J. Maessen. "Dit is een zeer zeldzame vorm van kanker die niet in ieder ziekenhuis behandeld kan worden. Uiteindelijk komen de patiënten vaak in Maastricht terecht, waardoor we in de gelegenheid zijn onderzoek te doen om een beter begrip van deze ziekte te krijgen."