• Wat is een veneus ulcus cruris?


  Bij een veneus ulcus cruris (UC) is de terugvoer van het bloed uit de benen naar het hart verstoord. Hierdoor ontstaat er een hoge druk in de venen, en treedt er vocht uit de vaten waardoor “ pitting oedeem” (een onderhuidse vochtophoging waarin putjes kunnen worden gedrukt) ontstaat en het vocht zich uiteindelijk door de huid naar buiten werkt (ulcus /zweer). Dit ulcus manifesteert zich vaak rond de enkel en het gebied tussen enkel en het begin van de kuitspier, voornamelijk aan de binnenkant van het been. Het veneuze UC is vaak het gevolg en ook direct de ernstigste uitingsvorm van het post trombotisch syndroom (PTS), maar kan ook het gevolg zijn van een May-Thurner syndroom of ernstige spataderen.

  Symptomen

  Een moe, zwaar gevoel in de benen is vaak het eerste verschijnsel van een afvoerstoornis van de bloedvaten. In de loop van de dag worden de enkels dikker door vochtophoping (oedeem). Na verloop van tijd worden uitgezette adertjes en spataderen zichtbaar. Er kunnen bruine verkleuringen en eczeemplekken ontstaan. Ook kunnen onderhuidse verhardingen optreden. De huid wordt dunner, op sommige plaatsen ook harder, en kan verkleuren naar bruin en/of wit. Uiteindelijk kan er zonder direct aanwijsbare reden of na een kleine beschadiging een wond ontstaan die niet meer vanzelf geneest: het open been. Rond het open been kan de huid strak en glanzend zijn.

  Oorzaken

  Een open been kan ook ontstaan door een stoornis in het aanvoerende, slagaderlijke systeem door een vernauwing van de slagaderen, zodat er te weinig zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels komen, waardoor deze afsterven. Dit leidt tot zeer pijnlijke open plekken die in het algemeen moeilijk genezen. Meestal bevinden deze open plekken zich aan de voeten en tenen. De meest voorkomende oorzaak van ulcus cruris is chronische veneuze ziekten zoals :

  Andere oorzaken van een ulcus cruris kunnen microcirculatiestoornissen zijn, die kunnen ontstaan bij zoals

   

  Behandeling

  Als de oorzaak/diagnose is vastgesteld volgt de daarbij horende behandeling. De diagnose kan zijn:

   

  Ulcus cruris spreekuur

  Op de ulcus cruris poli wordt een uitgebreid onderzoek verricht om de mogelijke oorzaak van uw open been op te sporen. Op het overzicht van spreekuren vindt u meer informatie over het ulcus cruris spreekuur. 

  Wonddagboek

  Als u deelneemt aan het aanvullende onderzoek krijgt u een vragenlijst over uw kwaliteit van leven en een wonddagboek mee naar huis. Het wonddagboek beschrijft u de status van de wond. 

  Resultaten

  De resultaten van de veneuze ulcus cruris behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak.  De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Allereerst dient dus de arm-enkel-index bepaald moeten worden teneinde arterieel vaat lijden uit te sluiten. Mocht er sprake zijn van een arteriële insufficiëntie dan dient dit door de vaatchirurg onderzocht en zo nodig behandeld te worden. Een duplex van de oppervlakkige en diepe aderen is ook altijd noodzakelijk. Mocht er sprake zijn van een behandelbare oppervlakkige of diep veneuze afwijking dan dient deze ook behandeld te worden.

  Door het behandelen van het onderliggend lijden zal het ook ulcus cruris sneller en beter genezen en is de kans op het terugkomen van een ulcus cruris kleiner. Naast de behandeling van het onderliggend lijden is de lokale wond behandeling en de ambulante compressietherapie essentieel. Wondgenezing kan met dit beleid in zeker 90% van de gevallen bereikt worden en de kans dat een ulcus cruris opnieuw optreedt is afhankelijk van de behandeling van het onderliggend lijden en dat is voor iedere individuele patiënt anders.

  Lees meer

Sluit de enquête