Post-trombotisch syndroom: dotter en stent (in combinatie met liesoperatie)

Patiënteninformatie

Lees meer in de volgende bladen:

Post-Trombotisch syndroom

Mensen met dit syndroom hebben vaak last van:

  • pijn in de benen in rust
  • pijn bij het lopen
  • zware benen
  • moe gevoel
  • spataders
  • vocht vasthouden
  • soms beschadigingen van de huid bij de enkel

Bij een syndroom zijn er allerlei klachten aanwezig die één oorzaak hebben. De oorzaak van het post-trombotisch syndroom is een vernauwing in de aders van het bekken, de lies en het bovenbeen die de bloedstroom door het been belemmert. Hierdoor loopt de druk in de aders van het been op. Dit is het gevolg van een trombosebeen (dit kan in sommige gevallen ongemerkt voorkomen) waardoor het bloedvat afgesloten is geraakt. Door een ontstekingsreactie is de trombose deels opgelost, maar zijn er littekens ontstaan in uw vaten die zorgen voor vernauwingen.

Angioplastie (dotteren) en stenting is het oprekken van een bloedvat door middel van een ballon en het achterlaten van een metalen "veertje" (stent) om een bloedvat open te houden. Stents zijn een soort ronde buisjes van kippengaas die als stutwerk in een bloedvat werken. Als ze geplaatst worden kan het bloedvat niet meer samenvallen en de littekens worden aan de kant geduwd. In het linker plaatje hieronder ziet u een stent en in het rechter zijn 2 stents in de bekkenvenen geplaatst.

 

 

 

Resultaten

De resultaten van de behandelingen zijn verschillend, omdat de ernst van de schade aan de aderen bepaald welke behandeling mogelijk is.

Als een behandeling uitgevoerd kan worden met alleen het dotteren en stenten van de zieke ader dan mag verwacht worden dat in 80-90% van de gevallen de stents open blijven. Als men echter ook een lies operatie moet uitvoeren, dan daalt het succespercentage naar 70-80%. Heeft men daarentegen een bypass operatie nodig, dan is het succespercentage lager namelijk 50-60%. Belangrijk is dat als de behandeling niet gelukt is, de klachten hetzelfde blijven als voor de behandeling, omdat voor de behandeling de aderen ook verstopt waren.

In het algemeen kan men stellen dat er een goede kans is op goed toegankelijke stents, met een daarbij horende vermindering van de klachten, met nagenoeg geen risico op toename van de klachten na een mislukte behandeling.