Het doel van een inspanningstest is om na te gaan of uw hart tijdens inspanning voldoende bloed (zuurstof) krijgt. Ook wordt er gekeken of u tijdens deze inspanning klachten krijgt, zoals pijn op de borst, kortademigheid of veranderingen in het hartritme. De laborant brengt elektroden aan op uw borst. Hiermee wordt uw hartritme geregistreerd tijdens de inspanning. Ook wordt uw bloeddruk gemeten. De laborant vertelt u hoe het onderzoek in zijn werk gaat en zal u enkele vragen stellen. Daarna begint het inspanningsonderzoek. De arts is op de afdeling aanwezig en het onderzoek vindt onder zijn supervisie plaats.

Tijdens het onderzoek begint u in een rustig tempo te lopen. Elke drie minuten gaat de band iets omhoog, waardoor u als het ware een helling oploopt. Tegelijkertijd wordt de snelheid van de band verhoogd. Als u klachten krijgt, geeft u dat aan.
Voor, tijdens en na de inspanning wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Als u weer goed uitgerust bent en/of geen klachten meer hebt, worden de elektroden verwijderd en is het onderzoek klaar. U kunt zich dan gaan douchen. Zeep en handdoeken liggen voor u klaar in de doucheruimte. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek ontvangt u een brief met datum voor een vervolgafspraak in het Hart en Vaat Centrum. Uw cardioloog bespreekt met u tijdens deze afspraak de uitslag van het onderzoek en de eventuele vervolgbehandeling.

 

Klik hier om de folder te openen.

Sluit de enquête