Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.
 • Bloeddrukmeting 24uurs

  Patiënteninformatie

  Lees meer in het volgende blad:

  Wat is een 24-uurs bloeddrukmeting


  Voor dit onderzoek krijgt u een bloeddrukmeter mee naar huis gedurende een periode van 24 uur. Om uw bovenarm wordt een bloeddruk-manchet bevestigd die verbonden is met de bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter wordt in een beschermend tasje gedaan dat door een draagriem of een riem om uw lichaam wordt bevestigd. Overdag (tussen 7.00-23.00u) wordt uw bloeddruk elke 15 minuten gemeten, en ’s nachts (23.00-7.00u) elke 30 minuten. Overdag is voor en na de meting een piepgeluidje te horen. Bij de nachtmeting is dit uitgeschakeld. 

  Mocht een meting niet lukken, dan zal na 3 minuten een nieuwe meting plaatsvinden. Mocht ook deze meting niet lukken, dan wordt pas weer op het volgende meetmoment gemeten.

  Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk is het belangrijk dat u gedurende het onderzoek zoveel mogelijk uw normale dagelijkse werkzaamheden verricht. Het is van belang dat u gedurende de meting even stil blijft staan of zitten en uw arm rustig laat hangen of neerlegt op bv de tafel. Hoe rustiger u uw arm houdt, hoe sneller de meting verloopt. 

   

   

   

  Lees meer

 • ECG ( hartfilm)

  Patiënteninformatie

  Lees meer in de volgende folder:

  Een elektrocardiogram of ECG (in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Een spiercel trekt samen onder invloed van natrium, kalium- en calciumionen die door de celmembraan heen en weer worden getransporteerd. Het ladingstransport en de elektrische activiteit gaan vooraf aan de mechanische activiteit.

   

   


  Het aan de buitenkant van het lichaam afgeleide ECG is een registratie van de resulterende som van al die afzonderlijke potentialen van alle hartspiercellen samen in de tijd. De gemeten elektrische spanning is in de orde van grootte van 1 millivolt, er is dus gevoelige apparatuur nodig. Ook moet de patiënt goed stilliggen om de meting niet door de activiteit van andere spieren te storen. Uit een ECG is veel informatie te verkrijgen over de werking van de hartspier, met name bij hartritmestoornissen, (dreigend) hartinfarct en ook bij structurele veranderingen van het hart.

   

   

  Een ECG wordt ook vaker uitgevoerd onder het mom van een holteronderzoek. Dit is een langdurig onderzoek waarbij de patiënt 24uur, 48uur of meerdaags onder controle wordt gehouden met behulp van een ECG.

   

  Lees meer

 • Echo van het hart (echocardiografie)

  Patiënteninformatie

  Lees meer in het volgende blad:

  Wat is een echo van het hart (echocardiografie)

  Bij een echocardiografie (echo van het hart) worden geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (“ultrageluid”) uitgezonden en opgevangen. Onderdelen van het lichaam (zoals het hart) die je van buiten niet kunt zien, kaatsen de geluidsgolven terug. Dit “ultrageluid” wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een televisiescherm. Zo worden de hartspier, de hartholten en de hartkleppen zichtbaar gemaakt. U hoort of voelt dit geluid niet; het is onschadelijk. Om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen de echoapparatuur en de huid wordt gel aangebracht op de geluidskop van het apparaat.

  Met deze geluidskop, geplaatst op verschillende delen van de borstkas, probeert de onderzoeker een goed beeld te krijgen van uw hart. Hierbij maken wij ook gebruik van een doppleronderzoek. Dit is een geluidstechniek om de bloedstroom door de verschillende hartkleppen te meten. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De assistent-cardioloog of de laborant doet het onderzoek. Daarna beoordeelt de cardioloog, die verantwoordelijk is voor de echocardiografie,  de gegevens. Het maken van een echocardiogram is pijnloos en onschadelijk, maar het is wel nodig dat de patiënt stil ligt.

   

  Lees meer

 • Echografie van de bloedvaten

  Bij een echo-onderzoek worden geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (“ultrageluid”) uitgezonden en opgevangen. Onderdelen van het lichaam (zoals de bloedvaten en het hart) die van buiten niet zichtbaar zijn, kaatsen de geluidsgolven terug. Dit “ultrageluid” wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een televisiescherm. Zo worden de bloedvaten en het hart zichtbaar gemaakt. U hoort of voelt het geluid niet; het is onschadelijk.

   

  Het doel van het echo-onderzoek van de bloedvaten is enerzijds om vast te stellen of de vaatwand stugger is geworden omdat u al lange tijd hoge bloeddruk hebt of om te zien of de binnenbekleding van de vaatwand niet dikker is geworden. Bijvoorbeeld door beginnende aderverkalking. Eventuele vernauwingen zijn zichtbaar. Deze informatie wordt gebruikt bij het bepalen van de behandeling die voor u het meest geschikt is.

   

   

  Lees meer

Sluit de enquête