Wetenschap & Kunst

HeArt Project

“De synergie tussen een cardiovasculaire wetenschapper en een beeldend kunstenaar”

Cardioloog Dr. Rachel ter Bekke en Claudia Volders. Beiden hebben twee hele verschillende beroepen maar tillen elkaar naar een hoger niveau Rachel ter Bekke, cardiovasculaire wetenschapper, en Claudia Volders, beeldend kunstenaar, starten samen het “HeArt Project”.

De wetenschapper wordt geïnspireerd door haar onderzoek vanuit een ander perspectief te bekijken. De innovatie en wetenschap inspireert op haar beurt de kunstenaar. De hieruit voortvloeiende kunstwerken dienen ter bevordering van de communicatie tussen de patiënt en de arts –onderzoeker. 

‘Dit jaar rond ik mijn promotieonderzoek naar de mechanismen van erfelijke, dodelijke hartritmestoornissen af.' Een belangrijk onderdeel hiervan is de Worm Studie, die een omvangrijke Zuid-Limburgse populatie met een erfelijke aanleg voor plotse hartstilstand, onderzoekt. Dit wetenschappelijke traject is meermaals bestoven geweest door een scala aan kunstzinnige prikkels, die een extra dimensie, een diepere laag gaven aan mijn onderzoek.

Hoe werkt het?

Op de tafel op de polikliniek Hart+Vaat Centrum zal een doek gelegd worden met daarop geprint wetenschappelijke en kunstzinnige onderdelen die ontstaan zijn tijdens het HeArt Project. Het is een interactieve tafel, die u kan informeren en die u kan laten bewegen deelnemer te zijn van dit project. Het hele project is met groot respect naar de patiënt in proces gezet en daarmee wordt u uitgenodigd uw ‘stempel’ hier achter te laten. U mag op de doeken schrijven en tekenen. Uw bijdrage is onderdeel van het grote project. Laat u inspireren en laat uw ideeën en gedachten achter op het doek.

 

Contact

Claudia Volders

Stevensweg 3

6301 PN Houthem

Tel.: +31(0)6-50628881

claudia@laheijvolders.nl
www.claudiavolders.nl

 

Rachel ter Bekke

Maastricht UMC+

Afdeling cardiologie

P.Debeyelaan 25

6202 AZ Maastricht

Tel.: +31(0)43-3875091

wormstudie@mumc.nl

 

Youtube video

 

Sluit de enquête