Aortadissectie

Wat is een  aortadissectie?

Bij een aortadissectie zit er een scheur in de binnenwand van de aorta. Vaak treedt dit op in aorta die reeds verzwakt zijn bijvoorbeeld in het geval van een aneurysma of bij bepaalde aangeboren aandoeningen zoals het syndroom van Marfan. Een aneurysma met dissectie geeft vaak aanhoudende heftige pijn in de borstkas of tussen de schouderbladen. De pijn kan zich uitbreiden naar de buik of de rug.

Er zijn 2 typen dissecties, afhankelijk van de plaats in de aorta:

  • Type A: de scheur in de binnenste laag van de aorta ontstaat vlak na het hart en loopt door tot in de aortaboog, de grote lichaamsslagader vlak boven het hart
  • Type B: de scheur begint in het afdalende deel van de aorta voorbij de belangrijke slagaders van het hoofd en de armen

Bij een dissectie van Type A is de sterftekans groot. Zonder ingrijpen: is de kans groot dat het bloedvat volledige scheurt en er een fatale bloeding ontstaat; is de kans groot dat de scheur zich uitbreidt naar de aortaklep; bestaat de kans dat de scheur de kransslagaderen van het hart afsluit en dreigen de slagaderen naar het hoofd en de hersenen afgesloten te raken. Indien er sprake is van een type A dan zal een spoedoperatie moeten plaatsvinden en deze zal worden uitgevoerd door een cardiothoracaal chirurg. Tijdens een dissectie operatie vervangen onze artsen een zo groot mogelijk deel van de gescheurde aorta door een kunststof buisprothese. Eventueel wordt de aortaklep vervangen of gerepareerd.

Bij een dissectie van Type B behandelt de arts eerst de hoge bloeddruk. De patiënt wordt opgenomen op een intensive care afdeling en krijgt per infuus medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als de bloeddruk laag genoeg is, gaat de patiënt naar een gewone verpleegafdeling. Bij een acute type B-dissectie kiest de vaatchirurg, indien nodig, voor een endoprothese of een operatie. Per patiënt en situatie wordt bekeken wat de beste optie is.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een aortadissectie is een plotselinge, hevige pijn. U voelt een soort scheurende pijn tussen de schouderbladen. Deze pijn kan uitstralen naar de buik en/of de borst. Hierdoor verwarren veel mensen een aortadissectie met een hartinfarct.

Oorzaken

Een aortadissectie is een vaatziekte. De volgende oorzaken dragen bij aan een aortadissectie:

  • Slagaderverkalking: dit is een aandoening waarbij op verschillende plekken aan de binnenkant van de vaten verdikkingen ontstaan. Deze verdikkingen worden gevormd door allerlei vetten en kalkdeeltjes. Vaak ontstaan er kleine bloedingen onder deze verdikkingen, waardoor de vaatwand op die plek minder stevig wordt. Op deze zwakke plekken in de vaatwand kan de binnenbekleding scheuren en ontstaat vervolgens een dissectie.
  • Een chronisch te hoge bloeddruk: hoe hoger de druk op de vaatwand, hoe kwetsbaarder de wand uiteindelijk wordt. Een te hoge bloeddruk ontwikkelt zich bij ieder mens doordat we ouder worden, maar ook door bijvoorbeeld t te vet eten of roken.
  • Een afwijking in de bouwstenen die samen de vaatwand vormen. De vaat wand is door de afwijking zwakker dan normaal.

 

Sluit de enquête