Hersenbloeding

Wat is een hersenbloeding?

Een hersenbloeding ontstaat door een scheurtje in een bloedvat. Een hersenbloeding komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct. Een beroerte is de verzamelnaam voor een hersenbloeding, herseninfarct en een TIA. De verschijnselen zijn gelijk maar de oorzaken en gevolgen niet. Meestal is er bij een hersenbloeding sprake van een gebasten aneurysma.

Symptomen

Meestal zijn er geen symptomen voorafgaand aan een hersenbloeding. Alleen als het aneurysma op een zenuw drukt of als er voor de scheuring een beetje bloed lekt, zijn er soms wel waarschuwingstekens. U kunt last krijgen van hoofdpijn, dubbelzien of andere problemen met het gezichtsvermogen. Deze signalen kunnen enkele minuten voor de bloeding optreden, maar ook al weken ervoor. Andere verschijnselen die op kunnen treden bij een beroerte zijn:

  • Scheve mond
  • Verwarde spraak
  • Lamme arm

Oorzaken

Zoals al werd aangehaald is de meest voorkomende oorzaak van een hersenbloeding een aneurysma. Soms is er een misvorming van het vat of is de oorzaak onbekend. Hoge bloeddruk en slagaderverkalking versnellen dit proces.

Sluit de enquête